Hamlet

På et tidspunkt er vi alle stødt på Shakespeare. Hans utallige stykker om ulykkelig kærlighed, krig, familiestrid og hor, har fået en vigtig plads i vores allesammens hjerter, eller bare pensum i gymnasiet. 

 
William Shakespeare er en af de mest berømte forfattere, der har skrevet på engelsk. Som manuskriptforfatter skrev han de mest berømte tragedier, historiske skuespil og komedier. Han var også digter og skrev bla. sonetter. Man ved ikke særlig meget om selve personen Shakespeare, da han ikke var berømt i sin samtid.

 

Men hvorfra fik Shakespeare idéen til skuespillet Hamlet? Var Hamlet en historisk person? Hamlet udspiller sig på Kronborg Slot i Helsingør. Shakespeares berømte stykke om Hamlet, den danske prins, blev skrevet i 1600-tallet og må siges at være stærkt inspireret af Saxo Grammaticus’ fortælling “Vita Amleth”, som blev udgivet i hans værket “Gesta danorum” – også kendt som Saxos Danmarkskrønike. Hans bog blev skrevet på latin i år 1200 og var meget populær på Shakespeares tid. Shakespeare har aldrig selv sagt eller skrevet, at Saxos bog var inspirationskilden og det er uklart om han overhovedet har læst “Vita Amleth”.

Saxos prins Amleth mister, ligesom Shakespeares Hamlet, sin far, da hans onkel myrder hans far, kongen. Efter mordet gifter onklen sig med Amleths mor for at blive den retmæssige arving til tronen, mens Amleth lader som om han er blevet sindssyg. Da tiden er tiden er inde dræber Amleth onkelen. Saxos fortællinger handler ikke kun om oldnordiske sagn, men også om de danske sagnkonger, som Amleth. Om Amleth overhovedet har eksisteret er meget uklart, da der ikke findes konkrete beviser på hans eksistens.

Leave a Reply