Introduktion til The Beatles

Alle kender da historien om The Beatles, ikke?
De fire fine fyre fra Liverpool, der i 60’erne rystede verden. Men det er ikke hele historien. Historien starter i 50’erne, med et meget større persongalleri og den er langtfra ligetil. Hvordan blev The Beatles det største og vigtigste popband nogensinde?
Krigen var stadig tæt på. Der var mange bomberuiner i Liverpool. Det var en barsk by. Der var ikke så meget for de unge. Folk siger, at 50’erne var en dyster periode i England. De siger at der var grimt og beskidt, men sådan havde mange indbyggere det slet ikke. Ungdommens Liverpool var vokset op med Buddy Holly, Eddie Cochran, Chuck Berry og andre musikere, der havde sat deres præg på ungdomskulturen i England og USA. Hitlisterne havde et meget blandet udbud af musik dengang.
Hvis man ser historisk på det, så var tiden fra 50’erne til 70’erne en komprimeret periode med en massiv social og kulturel forandring. Forbrugersamfundet voksede og folk brugte penge. Man morede sig og forkælede sig selv. Det var noget helt nyt. De unge menneskers nyvundne købekraft, blev brugt på fornøjelser. Man klædte sig anderledes end sine forældre og fik nye frisurer. Musikken var helt ny. Det var en meget fantastisk, alle var positive og troede på fremtiden.

Liverpool er en meget unik by. Der er en kosmopolitisk befolkning, så byen var en smeltedigel af racer, farver og kulturer, og det gav et enestående udsyn til verden. Liverpool er en haveby. De fleste unge var sømænd og de kom tilbage fra New York i deres mohairhabitter og de havde en masse plader med, som de gav til musikerne. Der anløb amerikansk rock and roll med skibene, men de unge havde intet at lave eller steder at høre musik. Men det var ved at ændre sig. En ny og spændende type popmusik var ved at tage form med Buddy Holly, Elvis Presley og Bill Haley. De var langt derfra, men fik en stor indflydelse i England. Liverpool i 50’erne var sjov. Der var liv i havnen og der skete en masse. Der var mange steder, hvor grupperne kunne spille. Hele skifflefænomenet gav de unge en tro på, at de kunne slå igennem. Der opstod hundredvis af skifflegrupper i London. Man kunne blive til noget uden krav om studier og eksamener.

Fotografi af: Mike Mitchell—Christie’s


Leave a Reply