Historisk nedslag: Leonora Christine & Corfitz Ulfeldts flugtforsøg fra Hammershus

Flugten i marts, 1661.
”Det er en kold og stormfuld nat, og ude fra havet kommer en iskold blæst med sne. Den hvirvler ind gennem de utætte mure og sprækker i vinduerne, og blæsten får ruderne til at klirre. Kulden går gennem marv og ben. I sengen ligger den svagelige Corfitz Ulfeldt, og på gulvet ligger Leonora Christine på knæ i en hvid natkjole med et lille stearinlys i hånden. Tavs binder hun lagnerne sammen til et tovværk, og derefter rejser sig og går hen til vinduet, fjerner gitteret og slår ruden ud. Glasskårene falder lydløst ned på sneen, og Leonora Christine kaster tovværket ud af vinduet og firer sig ned. Med stort held undgår hun den store dynge af latrin, som altid ligger under de udvendige latrinhuller, men da Corfitz Ulfeldt er syg må han hejses på en båre af tjeneren. Desværre tipper båren, og nede på jorden træder han i lortedyngen, og mister den ene støvle. Tjeneren kommer ned ude problemer, og sammen flygter de i ly af mørket langs staldene og kommer uden for muren via en åbning nær Blommetårnet. Derefter kurer de ned ad skråningerne ved at kælke på nogle isflager. Nede i dalen går de i snestormen til Sandvig og ligner næsten spøgelser, i deres indviklede lagner og medbragte årer. Da de passerer kroen vækkes værten, men han tror, det er spøgelser og går i seng igen- Det tre flygtninge kommer uset til Sandvig, men her er ingen både til at sejle væk fra øen. Ved daggry genkendes de af nogle lokale fiskere og bliver straks transporteret tilbage til Hammershus.

                     Men ikke sammen. For at undgå en ny flugt vælger Adolf Fuchs derfor at fængsle dem hver for sig. Leonora fik sine gamle værelser. På etagen nedenunder kom cellen til Corfitz Ulfeldt, og tjeneren blev indsat i et lille værelse til venstre for trappen til første sal. Derefter tog ægteparret grædende afsked fra hinanden. Mærkeligt nok liver Corfitz Ulfeldt op ved adskillelsen, og synger hver eneste dag, men samtidig er husturen blevet syg. Trods etageadskillelsen kunne de tale med hinanden på italiensk, for det sprog forstod ingen andre. For at hindre det satte man hele døgnet en vagtpost med skralde på vagt.”
 
 
 

Leave a Reply