Californiens tilblivelse

Før 1542 fandtes Californien ikke. I det forrige århundrede blev Californien gjort til et attraktivt sted at bosætte sig. Selve opfindelsen af det Californien man hører om i dag, er en romantiseret forestilling om ‘mulighedernes Mekka’, skabt af salgsmænd fra Californien. Området var afhængig af den gode omtale, som kom til udtryk i manipulerede fotografier i bøger, magasiner, reklamer, og Hollywoodproduktioner netop for at tiltrække immigranter fra hele kloden. Denne opsatte forestilling om, at fattigdom og kulde ikke var til at finde i Californien, tiltrak horder af immigranter. De drømte alle om at blive rige på guldet i jorden, byudviklingen i ørkenen, og Disneyland.

Californiens image var alt for alle; det var ‘landet’ for de nemme liv ved stranden og om de solbrune og blonde mennsker. Samtidig var det også idéen om den rige økonomi, hvor der var job til alle. Det var endda ‘landet’ med en alternativ levemåde, fri fra New Englands kvælende love, fra fra fattigdom i Kina og Mexico, fri fra de stive hierarkier i Syd, og fri fra det elendige vejr i Midtvesten.

De første opdagelser

Men Californiens omdømme har ikke altid været positivt. For nogle, var det en ufrugtbar ørken, hvilket krævede en enorm indsats at gøre frodig, frugtbar, og beboligt. De første europæere til at lægge anker ved vestkysten var den portugiske opdagelsesrejsende Juan Rodríguez Cabrillo og hans mandskab i 1542. Istedet for at se et ressourcerigt land med et mildt klima, troede de, at Californien var et ødet og farligt stykke land. De navngav det nye land for “California” efter en mystisk ø fra en berømt epikfortælling fra det 16. århundrede af den spanske forfatter Garci Ordónez de Montalvo. Den omhandler den voldelige og dystre Amazonas, som bliver tæmmet af den tyranniske, og guddommelig smukke, dronning, Calafía.

Efterfølgende nåede den spanske ekspedition, langs kysten, helt til Oregons grænse. Der var på det tidspunkt ikke tale om en kolonisering, men der blev grundlangt nogle missionstationer i det sydlige Californien i 1600-tallet. Området var beboet af fastboende jordbrugere; puebloindianerne. Efter Vitus Berings opdagelser ved den nordlige del af stillehavskysten, begyndte russerne at se forretningsmuligheder i at sælge pels i San Francisco. I den sidste del af 1700-tallet blev der oprettet missionsstationer fra Monterey og langs kysten ned til San Diego.

Guldfeberen vokser

Den tidligere ‘Californien-feber’ blev udløst i 1845 i forbindelse en masse litteratur, der skildrede denne fjerne, temmelige folketommer mexicanske provins, som et forjættet eventyrland. En af det mest skamroste udgivelser var “Two Years before the Mast”, af Richard Henry Dana Jr.som skildrer livet til søs i det 19-århunderede og har spændende beskrivelser af Californien før guldfeberen for alvor trådte ind.

I 1848 fandt man guld ved Sutter’s Mill. Dette var springbrættet til den største guldfeber i verdenshistorien. Titusinder af skattejægere bosatte sig i Californien for at finde lykke. I perioden 1884 – 1850 flyttede der over 300.000 mennesker til. Bare i 1849 ankom 40.000 migranter ved San Franciscos kyst. Californien blev aldrig det samme igen. Selv efter at guldfeberen endte kom der stadig en del migranter til vestkysten. Da den første transkontinentale jernbane åbnede i 1869, blev det nemmere at komme til. Få migranter fandt lykken og blev stinkende rige. I takt med at der ikke var så meget at kommer efter i minerne blev arbejdet mere krævende, opslidende og arbejdsforholdene var ekstremt primitive. De fornuftige migranter skiftede hurtigt levevej og blev landmænd eller butiksejere. Næsten 2 mia. dollars i guld blev gravet op ad jorden, før mineindustrien faldt sovende hen.

Borgerkrigen

Kompromiset fra 1850 afviklede ikke slaveriet i Californien. Politiske partier blev opdelt efter, om de troede, at Californien skulle være en fri stat eller en slavestat. En bevægelse, ledet af William M. Gwints forsøgte at dele Californien i to stater; en slave og en fri. Samme gruppe forsøgte også at fremme en Pacific Coast republic. Ved indledningen af ​​borgerkrigen var Californien imidlertid sidelænet med nord og forsynet den med materiel og soldater.

Efter krigen gik styringen af ​​guvernørens kontor frem og tilbage mellem demokraterne og republikanerne til slutningen af ​​århundredet. Det politiske klima efter 1876 blev kendetegnet ved arbejdsproblemer og aktiviteten hos dem, der søger at kontrollere minedrift, kunstvanding og frugt voksende gennem statsfinansiering. En økonomisk nedgang i 1870’erne bragte øgede utilfredshed blandt fagforeningerne, hvoraf et resultat var en efterspørgsel på udelukkelse af kinesiske arbejdere, der arbejdede for lavere lønninger end “hvide”.

Periodens problemer og agitation resulterede i grundloven af ​​1879, som omfattede reformer, men diskriminerede kineserne. En ekskluderingslov, der blev vedtaget af den amerikanske kongres det pågældende år blev dræbt af præsidentens veto, men i det næste år tillod en traktataftale med Kina amerikansk regulering af kinesisk indvandring. Dette blev efterfulgt af den kinesiske ekskluderingslov i 1882, som suspenderede kinesisk indvandring i 10 år. I 1902 vedtog kongressen udelukkelseslovgivning mod kineserne. Ved at afskaffe billig arbejdskraft bidrog udelukkelsen til at gøre de store enkeltgræsede rancher urentable og førte til spredning af mindre bedrifter, der dyrker varierede afgrøder.

Japanske landbrugsarbejdere blev bragt ind for at erstatte kineserne, men da de voksede succes, steg den “gule fare” skrig igen. Japansk agitation, hovedsagelig fokuseret i San Francisco, påvirket indenlandske og internationale politikker. Gentlemen’s Overenskomst mellem Japan og USA i 1907 standset yderligere japansk indvandring til USA. I 1913 var Webb Alien Land Law, der var designet til at holde japanske fra at eje jord, kulminationen af ​​anti-japansk lobbyvirksomhed.

Statens økonomiske fremgang

Californien fortsatte med at vokse hurtigt og snart blev en landbrugs- og industriel kraft. Økonomien var bredt baseret på special landbrug, olie, turisme, shipping, film og efter 1940 avanceret teknologi som luftfart og elektronikindustrier – sammen med en betydelig militær tilstedeværelse. Hollywoods film og stjerner bidrog til at gøre staten til “centrum” af verdensomspændende opmærksomhed. Californien blev et amerikansk kulturelt fænomen; ideen om “California Dream” som en del af den større amerikanske drøm om at finde et bedre liv udgjorde 35 millioner nye beboere fra begyndelsen til slutningen af det 20. århundrede, hvor bl.a. Silicon Valley blev verdens centrum for computerinnovation.

Det 20. århundrede
Befolkningen, rigdom og betydning af Californien voksede dramatisk gennem det 20. århundrede. Det store San Francisco jordskælv og ild i 1906 ødelagde det meste af byen, men det var næppe en hik i statens udvikling – befolkningen steg med 60% i årtiet til 1910 og nåede 2, 378, 000. Det revolutionerende år i Mexico , fra 1910 til 1921, bragte en enorm tilstrømning af indvandrere fra syd for grænsen og genoprettede den latinamerikanske arv, der i vid udstrækning var blevet kvalt af amerikansk dominans. Panamakanalen, færdiggjort i 1914, gjorde bulkforsendelse mulig mellem østkyst og vestkyst.

I 1920’erne voksede Californiens befolkning med 2,25 millioner mennesker til 5,7 millioner: en mammut 66% stigning, den højeste vækstrate siden guldstrømningen. Den store depression oplevede en anden bølge af indvandrere, denne gang fra Dust Bowl’s forarmede prærie-stater, et fænomen, der så bevægeligt krones i John Steinbecks Vredeens Druer.

2. verdenskrig havde en stor indvirkning på Californien, og ikke kun fra tilstrømningen af ​​militær- og forsvarsarbejdere og udviklingen af ​​nye industrier. Kvinder blev optaget i krigsarbejde og beviste sig i en række traditionelt mandlige job. Anti-asiatiske følelser genoplivede på dette tidspunkt, mange japanske amerikanere blev interneret, og flere mexicanere krydsede grænsen for at udfylde mangel på arbejdskraft. Mange af de tjenestefolk, der passerede gennem Californien, kunne virkelig godt lide stedet så meget, at de vendte tilbage for at bosætte sig efter krigen. I løbet af det 20. århundrede opstod en række aspekter af det californiske liv som tilbagevendende temaer.

Vækst, migration og minoriteter
Californiens befolkning er vokset eksponentielt siden den blev optaget i unionen i 1850, og størstedelen af ​​væksten er kommet fra indvandring. Dette har resulteret i et rigt multikulturelt samfund, men også en, hvor raceforhold ofte er anstrengt.

Indvandrere er typisk velkomne i tider med hurtig vækst, som kun skal afvises, når tiderne bliver hårde. Kinesiske jernbanearbejdere var for eksempel i stor efterspørgsel i 1860’erne, men blev offeret i 1870’erne. Webb Alien Land Law fra 1913 forhindrede nogle asiatiske minoriteter i at eje jord. I løbet af anden verdenskrig blev der opført 120.000 mennesker af japansk arv – mange af dem amerikanske borgere – i interneringskampe. Afroamerikanerne kom i stort antal til at tage arbejde i efterkrigsbommen, men blev ofte arbejdsløse, da økonomien lavede en tilbageslag.

Mexikanske og latinamerikanske arbejdere gør stadig størstedelen af ​​landbrugsarbejde og hjemmearbejde, men i 1994 stemte californiere i anledning af stigende arbejdsløshed og statslige underskud for fordel for forslag nr. 187, der nægtede ulovlige indvandrere adgang til statslige tjenester, herunder skoler og hospitaler. Det anslås, at mere end 2,5 millioner illegale indvandrere i øjeblikket er i Californien, på trods af den fortsatte indsats for at forsegle den berygtede porøse grænse. Ulovlig indvandring forbliver et volatilt politisk emne, især blandt konservative, der ofte ironisk set anvender disse mennesker til at benytte deres værfter billigt, samtidig med at de kræver deres udryddelse.

Militæret
Under og efter 2. verdenskrig etablerede Douglas og Lockheed-brødrene i Los Angeles, og Curtiss i San Diego, flyindustrier. To årtier senere, med en anden verdenskrigs brygning, hjalp luftfartsindustrien med at løfte Californien ud af den store depression. Ved udgangen af ​​2. verdenskrig var milliarder af føderale dollars blevet hældt i californiske militære kontrakter.

Godt vejr og det nu fremmede koncept for billig jord ansporede oprettelsen af ​​store militære baser over hele staten såvel som det ledsagende militærindustrielle kompleks. Californien, mere end noget andet sted, blev beriget af den kolde krig og i hele 1950’erne, 60’erne og 70’erne bidrog Californiens forsvarsfirmaer til at stimulere statens fortsatte vækst. Mange af de virksomheder, der arbejder med rumprogrammet, var også baseret i Californien.

Men slutningen af ​​den kolde krig i 1990 betød, at denne virksomheds herlighedsdage var forbi. Kæmpe militærbaser, som dem, der engang stiplede San Francisco Bay Area, blev lukket og forsvarsadvokater flyttede eller diversificerede. Men andre dele af statens økonomi voksede og i sidste ende var disse ændringer små.

Filmindustrien
Få industrier har symboliseret Californien, og især Los Angeles, mere end filmfremstilling. Uafhængige producenter blev tiltrukket her begyndende i 1908 af mange grunde. Det sydlige Californiens solrige klima tillod indendørs scener at blive skudt udendørs – vigtigt i betragtning af dagens usofistikerede filmteknologi. Enhver placering, fra hav til ørken til alpeskov, kunne realiseres i nærheden.

Industrien har gjort meget for at fremme Californias image i hele landet og i verden. Som film og senere tv blev det dominerende underholdningsmedium i det 20. århundrede, flyttede Californien til centrum i populærkulturen. TV-seere har stort set set en verden baseret på det sydlige Californien, da de fleste forestillinger blev produceret tæt på studios i Hollywood. Og så tvivlsomme begreber som “Valley Girl” og “Mall Rat” stammer fra denne idealiserede livsstil.

Den sociale forandring
Californien har altid været førende inden for nye holdninger og sociale bevægelser, som ikke er understreget af traditionernes byrde, bankrollet af velstand og fremmes af film og tv.

Med 1950’ernes velstand reagerede “Beat” -bevægelsen i San Francisco imod banalitet og overensstemmelse i forstædernes liv, og vendte sig til kaffebarer til jazz, filosofi, poesi og krukke. Da efterkrigstidsbomberne ramte deres sene teenagere, tog mange op, hvor Beat-generationen slap af, afviste deres forældres værdier, lavede stoffer, droppe ud og skruede rundt i en massevis af adolescentoprør, der klimede, men ikke konkluderede, med San Francisco ‘Summer of Love’ i 1967. Selvom hippie ‘counterculture’ var et internationalt fænomen, var Californien i spidsen for sin musik, dets psykedeliske kunst og dens nye libertarianisme. Sex, narkotika og rock og roll var store på vestkysten.

I slutningen af ​​60’erne og begyndelsen af ​​70’erne tvang den nye venstreorienterede politik, anti-Vietnam-krigsbevægelsen og den svarte befrielse sig ind i det politiske rampelys, og blomsterkraft og give-fred-en-chance politik syntes øjeblikkeligt naiv. Stadig er eosens etos stadig meget en del af statens kollektive kultur – især i nord. I Santa Cruz og Berkeley er der tidspunkter, hvor du måske tror, ​​at 1960’erne aldrig var afsluttet, og statens milde klima betyder, at et stort antal originale Volkswagen-kugler og mikrobusser endnu ikke er nødt til at falde i bytte for rust.

Californien har skabt en række sociale bevægelser. Gay Pride eksploderede i San Francisco i 70’erne, og San Francisco er stadig den mest åbent, sprudlende homoseksuelle by i verden.

I slutningen af ​​1980’erne og 90’erne ramte Californien ret i spidsen for den sunde livsstil, med et stemningsvækkende udvalg af aerobic-klasser og selvrealiserende workshops. Fritid aktiviteter, såsom in-line skøjteløb, snowboarding og mountain biking, var industrier skabt af Californien. Pas på hvad du griner på. Fra kæledyrssten til hybridbiler vil Californiens smag af måneden sandsynligvis være næste års verdenstrend.

Eventyret i Silicon Valley
Californien har altid været i spidsen for teknologrevolutionen. I 1950’erne begyndte Stanford University i Palo Alto at leje plads til højteknologiske virksomheder, der på en eller anden måde kunne gavne universitetet. Hewlett-Packard var en tidlig lejer, og dette betragtes nu som Silicon Valley-kimcellen (udtrykket selv opnåede ikke udbredt anvendelse indtil 1980’erne). Større Silicon Valley milepæle var opfindelserne af mikrochip af Intel i 1971 og den første populære pc (pc) af Apple i 1977.

I 1969 lykkedes en UCLA computervidenskabsprofessor ved navn Len Kleinrock først at sende data fra en computer i Los Angeles til en anden i Stanford, 360 miles væk. Han skrev i ‘L’ og rigtigt nok viste brevet på skærmen i Palo Alto. Han skrev brevet ‘O.’ Samme ting. Derefter skrev han ‘G’ – og som milliarder af brugere siden vil empati – systemet styrtede. Men internettet blev født.

Silicon Valley og resten af ​​staten redede den første bølge af den digitale revolution med udviklingen af ​​pc’en i 1980’erne. Til sidst nåede denne boom slutningen af ​​sin cyklus, og hundreder af virksomheder gik buste. Staten var imidlertid blevet et hotbed af innovation og kreativitet, og det var kun et spørgsmål om tid, før en anden boom opstod. Denne gang var det World Wide Web på internettet, og det blev hurtigt den største investeringsboble af hele tiden. I slutningen af ​​1990’erne var arbejdsløsheden i Silicon Valley faldet til en næsten mytisk 0%, og tusindvis af iværksættere var i stand til kollektivt at sikre milliarder i finansiering fra långivere i håb om at indbetale penge på den næste store ting. Det var ikke i modsætning til Gold Rush 150 år før, kun denne gang kunne du få millioner af en forretningsplan, der i det væsentlige sagde: “Detaljer, der kommer.” Uundgåeligt styrtede denne boom også, og som staten krydsede årtusindet, blev virksomheder lukket af partituret. Med energi mangler bedeviling Californien var der noget af en statewide funk.

Californien er i dag den mest folkerige delstat i USA, med næsten 40 mio.  indbyggere og har det 3. største areal, efter Texas og Alaska. Den amerikanske drøm lever atter fra filmbyen Hollywood, Los Angeles, til den teknologiske industri i Silicon Valley, Bay Area. Solskinskysten rummer alt.

Leave a Reply