Turen går til…  Spejdermuseet i Randers

 

IMG_2408

Denne artikel er udgivet i 100 års skriftet for De grønne pigespejdere, da de havde jubilæum i 2019. Museet du skal til at læse om emmer af pigespejderhistorie fra et helt århundrede. 

Jeg har taget morgentoget fra Københavns Hovedbanegård. I dag skal jeg til Randers for at mødes med dem, der driver KFUK spejdermuseet i Randers. Museet har til huse i Randers bymidte ikke langt fra Sct. Mortens kirke. Museet ligger gemt inde i en baggård fra indgangen ud til ‘Farvergården’, der er gemmer sig bag en port fra Vestergade. Når man står i den smukke gårdhave virker det udefra småt. Jeg åbner døren og dens automatiske klokker melder min ankomst. Allerede ved første øjekast kan jeg fornemme at dette sted emmer af historie. Jeg bliver taget varmt imod af Augustaerne, som bestyrer museet. Museet er i to etager, og da jeg ankommer, er de ved at være færdige med det ugentlige onsdagsmøde. Jeg går fra hovedindgangen op ad en stejl trappe op til 1. salen, hvor de sidder i frokoststuen, der er bestående af et langbord med den fineste ternede dug med en ældre version af korpsets logo. På bordet er der dækket op til eftermiddagskaffen, med både filterkaffe, småkager og en gulerodskage fra bageren. 

Museets begyndelse

Bygningen er bevaringsværdig fra 1771. Selve gården hed ‘Farvergården’, hvor man dengang farvede tøj og garn. Senere var det et renseri. Idéen om et museum opstod i 1983, hvor man også fik stillet bygningen til rådighed. Uheldigvis var hele bygningen ødelagt, da det inden overdragelsen havde været hjemsted for en rockerklub. De havde haft et værksted i stueetagen, og da de blev sagt op af kommunen, så ryddede de og ramponerede hele huset, så der hverken var hele gulve, lofter eller vægge tilbage. Huset gennemgik derefter en større renovering, som kommunen selv sørgede for. Da museet blev indviet den 9. marts 1985, var det først og fremmest tiltænkt som et museum for det Nordjyske distrikt, så grupperne kunne komme af med gamle effekter de ikke brugte mere. Der gik ikke lang tid før grupper fra nabodistrikterne spurgte, om de også måtte være en del af museet, da korpset ikke havde et museum selv. Da korpskontoret i København flyttede fra Rosenborggade ud til Holmen, fik museet doneret 21 store kasser fyldt med alt det overskydende fra kælderen, som Korpskontoret ikke anede, hvad de skulle gøre ved.  Samtidig blev alle de personfølsomme oplysninger blev sendt til Rigsarkivet og resten registreret på KFUK museet. 

IMG_2547

Andre spejdermuseer

Et par år før KFUK Spejdermuseet åbnede, var DDS de første til at starte et spejdermuseum, som holdt til i nabobygningen. DDS havde i noget tid inspireret KFUK til at have deres eget museum. I nogle år var de to spejdermuseer naboer, men der var ikke indlagt varme i DDS’ lokaler, så de måtte finde et andet alternativ, da lokalerne skulle bruges året rundt. DDS satte korpset i gang med at starte et museum, og gjorde distriktet opmærksom på de ledige lokaler. Spejdermuseet i Aarhus startede en del år efter museet i Randers, men det dækker kun spejderbevægelsens historie i lokalområdet. Museet i Randers er det eneste i landet, som kun dækker KFUK spejderne / De grønne pigespejderes historie. 

 

Finansiering

I København drømte man også om et museum for korpset, men til trods for drømmene, ville korpset hverken hjælpe med lokaler eller finansiering, så den drøm blev hurtigt skudt ned igen. Museet i Randers bliver udelukkende finansieret af en særordning med Randers kommune, da de er stolte over at have tre spejdermuseer i byen; KFUK, DDS og FDF. Korpset har ikke givet en krone til museet. Da museet havde 10 års jubilæum, forærede korpset museet en skrivemaskine… 

Museets frivillige

Museet drives af omtrent 10 frivillige, og de har åbent hver lørdag formiddag året rundt. Ligeledes har de andre spejdermuseer i byen åbent i samme tidsrum. Udover dette kan man altid ringe til museet og få en aftale. Det er ganske gratis at besøge alle spejdermuseerne, for da de får tilskud fra museumsordningen, er det ikke tilladt at tage entré. Hver onsdag holder de arbejdsdag, hvor alle mødes og registrerer nye genstande, arkiverer og arbejder på de kommende udstillinger. For tiden har de arbejdet på en udstilling om smutteuniformer gennem tiden  i forbindelse med et kommende regionsløb, hvor museet lægger hus til to poster. Derudover er den aktuelle særudstilling dedikeret til 100 års jubilæet. 

 

Tæt kontakt til Kongehuset 

I udstillingen finder man også mange af Dronning Ingrids ejendele fra hendes spejdertid. Da Dronning Ingrid døde i 2000 blev Dronning Margrethe og Prinsesse Benedikte enige om, at de ting, som deres mor havde haft i forbindelse med arbejdet for spejderbevægelsen, skulle gives til museet. I en montre kan man beundre Dronning Ingrids lejrservice med monogram. Derudover kan man  i en anden glasmontre finde prinsesse Benediktes KFUK-uniform fra 1990’erne, som prinsessen donerede i 1995. Hver gang prinsessen får tildelt en ny uniform, bliver den gamle sendt i en pakke direkte fra prinsessen til museet. Museet har desuden været i tæt samarbejde med prinsessen i forbindelse med en bog om Dronning Ingrids liv, hvor de hjalp med billeder fra hendes tid i spejderbevægelsen. 

 

Museets udstillinger og de mange uniformer

Selvom 100 år blot er et rejehop for nogle museer, så kan man fornemme, at udviklingen i korpset gennem 100 år er en større mundfuld for KFUK-museet. Museet får en del donationer, og én ting de får mange af, er uniformer. Deres tommelfingerregel er, at de så vidt muligt samler op til fire eksemplarer af hver ting. Hvis de modtager for meget af én ting, bliver det enten kasseret eller givet væk til andre museer, spejdergrupper eller andre der kan bruge dem. På et tidspunkt havde de 24 flyttekasser med uniformer, og i dag har de ihvertfald over 100 uniformer i både udstillingen og på arkivet, uniformer fra ca. 1967 er den mest hyppige, da korpset dengang var ca. 30.000 medlemmer. Da Den Gamle By i Aarhus åbnede deres tilføjelse om den nyere tid, donerede museet en del uniformer, håndbøger og sangbøger, som senest måtte dateres til 1974. De bliver især brugt til skoleklasser. Spejdermuseet råder over mere end 100 m2, hvor der bl.a. kan ses gamle såvel som nye effekter; emblemer, duelighedstegn, lejrting, lejrsouvenirs, knobtavler og udgåede uniformer. Yderligere er der en udstilling om alle landslejre helt fra den første i 1925. I museets eget bibliotek findes dagbøger, håndbøger, sangbøger, spejderblade, fotoalbum, spejderfrimærker, udklip m.m. Endvidere er der gamle breve fra bl.a. Lord og Lady Baden-Powell og mange flere. Museet er en guldgrube af 100 års grøn pigespejderhistorie, og der skal nok blive plads til de næste 100 år. 

 

Information om museet

Adresse: Farvergården, Vestergade 8 A, 8900 Randers C

Hjemmeside: kfukspejdermuseetranders.dk

Parkeringsmuligheder: Der er en parkeringsplads overfor museet

Entré: gratis

Åbningstider: Lørdage 10–12 året rundt

 

Ved aftale udenfor åbningstiden kan man kontakte museet på hjemmesiden: www.kfuk-spejdermuseetranders.dk 

 

Leave a Reply