Kapløbet Om Europas Jernbaner

Vi drager ud i verden og via togskinner bliver vi forbundet med fremmede kulturer og nye bekendtskaber. I togvognene kommer vi hinanden ved og selvom det for mange er flere år siden man har rejst udenlands med tog, så er toget på vej tilbage som manges fortrukne transport, når man vil opleve, hvad der gemmer sig på den anden side af Danmarks landegrænser. 

Fotografi: Tyske soldater på vej til fronten, august 1914 (thoughtco.com)

Jernbanenettet i Europa spiller stadig en stor rolle, som det gjorde da man påbegyndte arbejdet i slutningen af 1700-tallet. Startskuddet kom med den Franske Revolution og Napoleonskrigene. Fra Storbritanniens bataljoner spredte det sig i etaper til resten af Europa. 

Rusland var uden tvivl dem der fik mest ud af jernbanenettet. Alternative transportveje som floder og veje var til ingen nytte, når de sibiriske vintre herskede over Rusland. Ironisk nok var det også dem, som nærmest var i mod et national jernbanenet. Tsar Nikolaj I var stor fortaler for jernbaner, men de russiske adelsmænd var skeptiske overfor projektet. De var bekymret for bl.a. om det var pengene værd og om det overhovedet ville give profit på sigt. Rusland valgte derfor stedet at investere i udviklingen af kanaler i floderne. Det var først i 1830’erne at de kom ind i kampen. Det tog dem dog ikke lang tid at indhente deres europæiske naboer. I 1870’erne overgik de Frankrig, i 1880’erne indhentede de Storbritannien, og efter at have overgået Tyskland i år 1900 kunne Rusland kalde sig selv vinder af kapløbet med det største jernbanenet. Deres succes var ikke bare velset internationalt, men på nationalt plan hjalp togdriften på landets økonomi og der blev skabt millioner af arbejdspladser. 

Udvidelse af jernbanenettet fortsatte i Europa og langsomt blev landene forbundet. Grækenland var det sidste land i Europa til at få en national togtransport, der åbnede i 1869. I begyndelsen af 1900-tallet fik Europa sine første internationale toglinje, der forbandt kontinentet på ny. 

Oversigt over hvert lands første jernbanenet (Kilde: ://europeanrailroads.blogs.wm.edu)

Kilder:

Chris Butler, “Railroads and Their Impact (c. 1825-1900),” The Flow of History, http://www.flowofhistory.com/units/eme/17/FC112.Maureen Katemopoulos, “European Train History,” eHow, http://www.ehow.com/about_5491475_european-train-history.html.

Leave a Reply