Hearst Castle: Historie Til Salg

Weekend efter weekend blev Hearst Castle besøgt af store personligheder som Winston Churchill og Charlie Chaplin. Bygherren William Randolph Hearst formåede at opbygge sit eget avis imperium og har haft stort indflydelse på moderne amerikansk journalistik. Udover kometkarrieren lagde han også navn til slottet Hearst Castle; Placeret ved Californiens Highway One med udsigt over stillehavet.  

Af Regitze Jørgensdatter Viborg

Aviskongen William Randolph Hearst var en magtfuld mand både politisk og økonomisk. Hans magt gjorde at han kunne udrette store ting og Hearst Castle er blot et af mange eksempler på hans genistreger. Slottet er i dag et af de store arkitektoniske vidundere i amerikansk historie. Familien Hearst blev velhavende efter faderen fik stor succes med sølvminedrift og investeringer. 

Campingpladsen Der Gik I Arv

I 1919 arvede William Randolph Hearst et stort stykke jord fra sin far, der havde købt det helt tilbage i 1865 i San Simeon, Californien. Området var blevet brugt af familien Hearst i årtier, som et fristed, hvor familien kunne være sammen, campere og nyde naturen. Da Hearst, efter sine forældres død, arvede området kaldet ‘Camp Hill’, besluttede han at opføre et kæmpe slot på stedet i San Simeon, som han omtalte som hans ‘ranch’. I første omgang var det meningen der blot skulle bygges noget småt på, da han var træt af at skulle campere hver gang han besøgte området. Hearsts idé om noget småt udviklede sig til noget større. Han ansatte arkitekten Julia Morgan(1987–1947), som gennem sin karriere tegnede mere end 700 bygninger i Californien var den første kvindelige arkitekt i Californien. De første skitser fra Morgan var af hovedbygningen efter en model af en spansk katedral og det omspændende projekt skulle tage en del af, da Hearst hele tiden ville ekspandere det. 

Den Fortryllende Bakketop

I slutningen af 1927 begyndte det at tage form. Hovedbygningen Casa Grande, med sine 115 rum, ligner mere en kirke med sine to klokketårn, end et hjem. Men Hearst elskede det ekstravagante. Casa Grande bestod af 56 værelser, 61 badeværelser og 19 stuer. Alle rum var præget af uvurderlig kunst og historiske effekter; marmorstatuer, tapeter, oliemalerier, exotiske tæpper og antikke lofter. Alt sammen ting han indkøbte fra alle verdenshjørner. Som en tilføjelse til hovedbygningen blev der yderligere bygget tre mindre gæstehytter; Casa Del Monte – som vender mod bjergene, og Casa Del Mar – som vender mod havet. Tilsammen kaldte Hearst sit slot for La Cuesta Encantada; Den fortryllende bakketop. Omkring slottet blev der anlagt en overdådig have. Der blev plantet næsten 70.000 træer, lilla trillingranke, søde hyacinter og store rhododendron. 

En Oase For Hollywoodstjerner

I weekenderne blev slottet flittigt besøgt af store grupper gæster, som var nøje inviteret. Hearst Castle var op gennem 20’erne og 30’erne, stedet hvor eliten for amerikansk politik og kultur mødtes i festligt lag. Var man heldig at deltage i Hearsts mange middagsselskaber kunne man møde alle fra Charlie Chaplin til Winston Churchill. De store fester der hyppigt blev afholdt, var arrangeret af Marion Davies, der velkendt var den godt gifte Hearts elsker gennem hele tre årtier.  Oftest ville Hearsts elskerinde komme ind med toget fra Los Angeles sammen med sit Hollywood-slæng. Filmstjerner, filminstruktører og producere ville tage del i festligheder. Så ville de feste hele weekenden til de tidlige morgentimer mandag.

Underholdning For Millioner

Det var derfor vigtigt for Hearst at det var et rart sted at være. Han gjorde derfor meget ud af at gøre rammerne så sjove og underholdende som muligt – for intet var stort eller for småt for elskerinden og hans eventyrslot. Der blev bygget et billardrum, herreværelser, en biograf, et bibliotek, overdådige springvand 19 opholdsstuer og tennisbaner. Som om alt dette ikke skulle være nok til en omgang god weekend underholdning, så stoppede ‘Aviskongen’ ikke der. Hearst bygget også det der dengang verdens største privatejede zoologisk have med giraffer, aber, elefanter og bisonokser. I dag er det dog kun zebraer og køer, der er tilbage. Yderligere blev der opført to swimmingpools; en udendørs ‘Neptun Pool’ og et indendørs romersk bad. De bliver ikke rigtig brugt i dag. Dog så bliver den udendørs pool brugt, når personalet holder fest, hvor de gerne må hoppe i. Derudover så har den udendørs pool bl.a. været lokation for en Lady Gaga musikvideo. Udover hvis man er Gaga eller de ansatte, så er det strengt forbudt at hoppe i poolen uden tilladelse. I 2019 blev det dog en mulighed, til et event hvor én billet kostede 950$.

Regler Er Til For At Blive…

Overholdt! Ihvertfald hvis du vil være en god gæst hos Hearst. Som gæst måtte det have været luksuriøst og exotisk, men der fulgte også et stramt regelsæt med. Det var strengt forbudt at medbringe egen alkohol, og de måtte kun drikke det der blev serveret ved middagen. Der var ikke nogle begrænsninger på vin, men det var ikke tilladt at indtage sprut med høje procenter. Mad og drikke blev heller ikke serveret andre steder end i den store spisesal. Alle skulle møde til på klokkeslaget til måltider, samt når der hver aften blev screenet en film i biografen. 

Kunstsamler Med Thorvaldsen

Hearst var en avismogul og helt ufattelig rig. Samtidig havde han en enorm interesse i europæisk kunst, og indkøbte konstant nyt. Det anslås at han brugte op til $1 million om året. Samlingen bygger på en stor mængde fin og dekorativ kunst, der repræsenterer mange kulturer og spænder over århundreder og kontinenter. Alt blev købt med den hensigt, at det skulle bruges og nydes. Hearsts kunstsamling består af uvurderlige kunstskatte, såsom 3500 år gamle egyptiske statuer, statuer og vaser fra det antikke Grækenland. Bogreoler der huser første udgaver med signaturere og personlige hilsener fra tidens største forfattere. Vitrineskabe spækket med stel af sølv og elfenben. Man kan endda finde flere værker af danske Thorvaldsen. Hearst var en grådig samler med forskellige interesser og erhvervelse områder. Han købte fra de samme forhandlere og auktionshuse som de andre store samtidige samlere, men han købte altid mere end de andre og der var ofte hård konkurrence om de samme stykker. Selvom Hearst senere solgte eller donerede en betydelig mængde kunst til museer i USA, er San Simeon-samlingen som helhed intakt.

Risiko For Jordskælv

Hearst Castle emmer af uvurderlig kunst og det ligner noget der er bygget i klassisk stil, men alt ikke hvad det ser ud til. Området bliver jævnligt udsat for jordskælv og da Hearst Castle er på en bakketop, så var byggeriet i den grad udsat. Arkitekten Julia Morgan var klar over tilstandene, da hun tilbage i 1904 åbnede sit kontor i San Francisco, der kort tid efter blev ramt af et jordskælv, der ødelagde hele byen. Morgan byggede derfor efter de nyeste metoder; I stedet for at opføre det med mursten, så var skellet udelukkende af cement og stål, dækket af sten for det æstetiske look, som var inspireret af Morgans egne rejser til Spanien og Italien. Hendes genistreg har gjort at Hearst Castle stadig står. 

Vidunder For Eftertiden

I 1951 dør Hearst og få år efter blev paladset åbnet op for offentligheden. Samlingen var ved Hearsts død, en af verdens største private kunstsamlinger, og den vurderes til at være over hundrede millioner dollars værd. I 1957 blev Hearst Castle givet til staten Californien af ​​Hearst Corporation. Det administreres i dag af Californiens Department of Parks & Recreation som et historisk museum, der opfylder godsets potentiale, som William Randolph Hearst forestillede sig, da han allerede i 1927 afgav erklæringen: “I see no reason why the ranch should not be a museum of the best things that I can secure.”

Besøg Hearst Castle

Ja, du læste helt rigtigt. Man kan rent faktisk besøge dette sted af en tidslomme fra en svunden tid.Området er en af de mest populære attraktioner i staten Californien og årligt bliver det besøgt af flere millioner turister. Det er lige for tiden lukket ned grundet renovering af hovedvejen til slottet. Jeg var der selv tilbage i sommeren 2010, og det stadig et af de vildeste slotte jeg har besøgt. Når man besøger slottet skal man booke guidede ture, da det ikke er tilladt at udforske slottet på egen hånd. Da området er enormt, så er der flere ture man kan komme på. Besøgscentret ligger ved indgangen af området, hvor man parkerer og køber billet. Herfra bliver man kørt i hold til slottet. I sluningen af turen kommer man ind i slottets biografsal, hvor der bliver vist en minidokumentar, men man sidder på de pladser, som hollywoods stjerner måske også har siddet på. Når rundvisningen slutter bliver man kørt tilbage tilbage til besøgscentret, hvor der en gavebutik, som man kan gå amok i. Gavebutikken huser alt omkring slottets arkitektur, Hearsts historie og andet godt fra dengang. Så hvis du skal på roadtrip langs Highway 1, må du ikke gå glip af dette vidunder. Hvis du alligevel er i området kan du besøge søelefanter der ligger og slænger sig langs kysten. 

Kildeliste:

Tikkanen, Amy: “Hearst Castle”, Britannica (2021)

Hearst Corporation: “History of Hearst”, Hearst.com, (2021)

Nolte, Carl: “Hearst Castle passes the quake test / Julia Morgan built masterpiece to last”, SF GATE (2003)

Seely, Jana:“The Diverse Collection of William Randolph Hearst”, Southeastern Antiquing & Collecting Magazine (2017)

One thought on “Hearst Castle: Historie Til Salg

Leave a Reply