Gift Med Hitler I 36 Timer: Eva Braun

Siden tidernes morgen har mennesket været opsat på at opnå status gennem magtkampe og krig. Gennem historien er der flere skikkelser at mennesker, der i form af diktatur har udvist deres direkte magtliderlighed over et folk. Bag enhver succesfuld mand står en kvinde – men hvem stod bag historiens diktatorer?  

Af Regitze Jørgensdatter Viborg

Foto: ©SpiegelTV, ZDF

KVINDER I DIKTATUR – DEL 2: Da Hitler møder Eva Braun for første gang i 1929, lever han i et kompliceret forhold med sin niece Angela, kaldet Geli, der var datter af sin egen halvsøster Angela. På dette tidspunkt bor de to sammen sammen i Hitlers herskabslejlighed i München. I 1931 bliver Geli fundet død, skudt med Hitlers egen pistol. Sagen bliver lukket hurtigt, for ikke at ødelægge Hitlers politiske fremtid. Mange historikere har sidenhen peget på at den 23-årige kvinde begik selvmord, fordi hun var ulykkeligt forelsket i Hitlers chauffør Maurice.

Evas Første Møde Med Sin ‘Adi’

Hitler var godt klar over omstændighederne og brød sig bestemt ikke om det, men disse hændelser vidste den 19-årige Eva Braun intet om. Hun så kun mennesket under uniformen og bag hagekorset; en idealistisk mand. Deres møde skulle vise sig at blive et 16-års langt forhold mellem dem. For Eva var han bare hendes ‘Adi’, selvom han for mange var en af historiens værste diktator, som stod bag, at  flere millioner af uskyldige menneskeliv gik tabt under 2. verdenskrig. På dette tidspunkt arbejdede hun i en fotoforretning, der solgte hitler-postkort og andet merchandise der vedrører ‘Der Fürer’. Butikken var ejet af hans personlige fotograf Heinrich Hoffmann, og det var netop her at Hitler for første gang møder kvinden i sit liv. 

I begyndelsen var hun ‘bare’ Hitlers hemmelige elskerinde. Så var hun pludselig ikke så hemmelig. I hendes unge år havde hun drømme om at blive skuespillerinde, og Hitler skulle hjælpe hendes karriere i gang. Forholdet blev også en redningskrans for Eva, da hun ville være fri fra sin strenge katolske far, der ville beskytte sine døtres dyd, indtil de blev gift med den rigtige kandidat. Men de to elskende blev dog ikke gift med det samme. 

Forsømt Af ‘Füreren’

Da Hitler i 1933 udnævnes til kansler var håbet tændt i det tyske rige. Få år senere får han snøret magten strammere om sin lillefinger og bliver udnævnt til ‘Fürer’ og er nu enehersker over Tyskland. Hitler får nu travlt med at rage til sig og samle magten under ham. Dette går ud over forholdet til Eva, for han forsømte hende, da han efterlader hende i München for at fokusere på sin politiske karriere i Berlin. 

Eva ventede forgæves nat og dag på at han skulle ringe til hende. Men han forsømte hende, da kærligheden for Tyskland og en lur var meget større. ©All Over

Gennem deres forhold prøvet hun at begå selvmord et par gange. Måske fordi hun ville slippe ud af sin relation til den magtsyge diktator? Eftertiden har tolket på hendes selvmordsforsøg som et vink med en vognstang til Hitler, da hun ikke følte sig særlig meget set af ham, når han nu havde travlt med at skabe sit store nazist-imperium. Deres kærlighedsrelation var meget stærk. Så stærk at Hitler ikke ville ses offentligt hånd i hånd med Braun, da det kunne være med til at svække hans position og omdømme, som den benhårde ‘fürer’. 

Hitler Var Kun Gift Med Tyskland

Efter sit andet selvmordsforsøg køber Hitler et hus til hende, så hun slap for at bo med sin strenge far. Hitler besøger også Eva i al hemmelighed i hendes nye bolig og en Mercedes med privatchauffør. Han forgyldte hende med gaver, kunst og møbler for hun skulle være glad. Men der var én ting, som han ikke ville give hende. Hitler ville ikke indgå ægteskab med hende, da han var ‘gift’ med Tyskland, og havde så mange ting at se til, at han ikke ville kunne imødekomme de forventninger, som der lå gemt bag ægteskabets porte. 

Samtidig havde han også en stor fanskare og han ville ikke svække sin popularitet, ved at knuse alle de millioner af pigehjerter, som udelukkende bankede for Hitler, i Det tredje rige. Dertil kom dilemmaet om familiestiftelse i spil. For Hitler havde en idé om, at han var et resultat af indavl, da hans farfar havde været en skørtejæger hjemme i Østrig. Dernæst var søsteren psykisk syg og mosteren pukkelrygget, så at få et handicappet barn ville stride imod alt det hitler stod og prædikede om. 

Forholdet bliver Forsidestof

I 1936 udgiver en fransk avis en artikel med overskriften “Hitlers Kvinder”. Artiklen afslørede hans forhold til sin niece, der begik selvmord, og at hans favorit for tiden var Eva Braun. Samtidig skrev de også at han havde forladt utallige kvinder til fordel for Eva. Den saftige afsløring af deres ellers hemmelighedsfulde affære fik dog ikke en særlig stor indflydelse i Hitlers politiske magtspil eller ændrede på det tyske folks opfattelse af deres leder. For da avisen udkommer i de tyske kiosker, bliver de straks fjernet af de nazistike myndigheder. 

Eva og Adolf i Berghof, hvor Hitler ofte tog på ferie. ©Wikimedia

Da han i 1939 invaderer Polen starter 2. verdenskrig. Indenfor to år var en god bid af Europa inddæmmet under hans rige. Nu var Eva Braun indforstået med, at hvis hun ville leve med Hitler, måtte hun leve et liv i skjul og forstå at hun altid kom i anden række. Tilgengæld var Hitler hende ikke utro, trods adskilligere kvinder, som prøvede at chamere sig ind under den hårdhudet ‘Fürer’. Selvom Eva var kvinden i Hitlers liv, så var deres forhold ikke som andres. Selvom han begynder at indse, at Eva er dybt forelsket i ham,efter flere selvmordsforsøg, så er han stadig kold overfor hende. De sov aldrig i samme seng, havde oftest separate soveværelser. Hun havde heller ikke indflydelse på hans politik og de mødtes aldrig offentligt. 

Bryllup I Førerbunkeren Midt I Den 11. Time

Endeligt da hun var 33-år gammel ville Hitler endeligt gifte sig med hende, så de kunne blive mand og kone. Omstændighederne var ikke ligefrem romantiske. Berlin var under angreb og magten stærkt svækket under Hitler, som godt var klar over, at dagene var talte. Parret gemte sig i førerbunkeren i Berlin, da Joseph Goebbels den 28. april udsteder en ordrer om, at den nazistiske embedsmand Richard Wagner skulle forlade sit kampagni øjeblikkeligt, for at være til rådighed i Hitlers bunker i Berlin. Da Wagner nåede frem, var Eva og Adolf allerede klar til at blive viet. Udover parret og Wagner, var propagandaministeren Joseph Goebbels og partilederen Martin Bormann til stede som vidner. 

Rekonstruktion af Hitlers bunker, hvor Eva og ham endte deres dage. ©International Business Times

Deres bryllup var dog ikke, som man forventer af et drømmebryllup. Brudeparret bar hverdagstøj. I stedet for en hvid kjole havde Eva Braun taget sin sorte kjole med de applikerede roser på, den kjole, Hitler syntes bedst om. På fødderne havde hun sorte italienske ruskindssko. I stedet for ris kastede de russiske soldater granater over byen, så puds og støv dryssede ned over de nygifte. Og luften var tung af dieselos fra den generator, der forsynede førerbunkeren med strøm.

Da krigen var tabt for Hitler begik de selvmord sammen i en bunker i Berlin. Selvom det udadtil kan ‘lyde’ romantisk at de ender med at gå i døden sammen, så var der ikke så meget romantik, da de gik under jorden. De delte heller ikke soveværelse i bunkeren. Da de blev gift kort før deres dobbeltselvmord, nåede Eva at hedde frau Hitler i et halvandet døgn, før de begår selvmord. Eva blev 33, og Adolf 56 år gammel. Trods at Eva var elsket af en af verdenshistoriens mest kendte skikkelser, så var hun delvist ukendt i den tyske befolkning på dette tidspunkt. 

Eva fik manden i sit liv, men kun i 36 timer, for magten under ham var svækket så meget, at det ikke ville være et værdigt liv for dem begge. ©Wikimedia

KILDER

Sulc, Brittany: “The 13 scariest dictators in history”, We are the mighty (02/10-2021)

Brinck, Angela: “Eva Braun: Kald mig bare fru Hitler” Illustreret Videnskab Historie (13/05-15)

Alexander, Alex: “In De Ban Van Hitler: Maria Reiter, Geli Raubal”, Unity Mitford (2005)

Rijswijk: Elmar m.fl: “Eva Braun: Hitler’s Mistress”, New York: Meredith Press (1968)

Leave a Reply