Winston Churchill kunne ikke komme gennem en arbejdsdag uden at have indtaget alkohol. Så hvorfor skal vi andre ikke gøre det, når det kommer til at lære mere om historien? Drik med måde og udforsk fortiden gennem drinks. 

Af Regitze Jørgensdatter Viborg

Foto: Jesper Langberg og Helle Virkner ved indspilningerne til Matador – ©Erik Holmberg

1 – En Sød Shirley Temple

©mocktail.com

Den amerikanske børneskuespiller Shirley Temples drink er uden alkohol. Drinken blev udviklet på restaurant Chasen’s i Californien. Bartenderen bag plejede at serevere den alkoholfrie drink til den lille Shirley. Hun var især kendt for store roller på film som barn, og faktisk trak hun sig tilbage fra filmverdenen inden hun blev 25 år. Så det var altså som barneskuespiller hun slog sit navn fast. I 1934 i en alder af seks år fik hun en Oscar for sin rolle i Bright Eyes, der var en stor musical. Op gennem 1930erne var hun med i en stribe store amerikanske film, og hun var altså en stor stjerne på den tid. Shirley Temple døde i 2014 i en alder af 85 år.

Ingredienser til ‘Shirley Tempel’

  • 2 centiliter Grenadine fra Rose’s
  • 1 økologisk lime
  • 10 centiliter Ginger Ale
  • Masser af is

Fremgangsmåde

  1. Find et højt glas frem, og fyld det 2/3 op med is. Både isterninger og knust is kan anvendes.
  2. Kom grenadine over isen.
  3. Skær en skive af limefrugten, og pres saften af resten af limefrugten i glasset. Skiven deles i to og puttes i glasset.
  4. Hæld forsigtigt Ginger Ale i.
  5. Den færdige Shirley Temple serveres straks – gerne med et sugerør.

3 – Bloody Mary 

©Shakeit.dk

Har du også altid undret dig, hvem der har lagt navn til tømmermænds-drinken ‘Bloody Mary’? Du skal ikke lede længere, da dronning Mary af England blev kaldt ‘Bloody Mary’. På trods af at religionskrige og forfølgelser var yderst velkendt før Marys tid, så formåede hun at tage op på et højere niveau. 

Dronning Mary I vokser op i katolske rammer, som enebarn af kong Henrik VIII og Catherine af Aragon. Da Mary I bliver hele Englands dronning i 1553 ønsker hun at dele sin tro med resten af kongerigets folk. Den katolske konge Phillip II af Spanien bliver hendes ‘partner in crime’, da de gifter sig. Sammen indleder de en kampagne, hvor der bliver myrdet tusindvis af protestanter. De fleste af dem blev brændt levende på bål og derfor fik hun tilnavnet ‘Bloody Mary’.  Drinken blev opfundet på Harry’s New York Bar i Paris af bartenderen Fernand Petiot i 1921. 

Ingredienser til en ‘Bloody Mary’

  • 8 cl vodka
  • 3,5 dl tomatjuice
  • ½ citron saften
  • 2 tsk Worcestershire Sauce
  • 12 dråber tabasco
  • ½ tsk peberrod fintrevet
  • friskkværnet peber
  • 2 selleristave

Fremgangsmåde

  1. Fyld isterninger i to høje glas.
  2. Hæld alle ingredienserne i en drinkmikser eller en kande. Ryst dem godt sammen.
  3. Smag din Bloody Mary til med peber og eventuelt sellerisalt.
  4. Hæld drikken op i de to glas og pynt med selleristave. Du kan også pynte med basilikumblade, friske chilifrugter eller cherrytomater på et lille spyd.
  5. Bloody Mary serveres straks. Velbekomme.

4. Mary Pickford

©Becomebetty.com

En Mary Pickford er opkaldt efter stumfilmstjernen, som fik tilnavnet ‘Lille Mary’. Men trods navnet, så vil man efter et par af denne drink være lidt større ramt. Drinken kan spores helt tilbage til 1928, hvor den for første gang bliver trykt i en bogen “When it’s Cocktail Time in Cuba”. Historien går på at den blev opfundet, da Mary var i Havana for at indspille en film med hendes mand Douglas Fairbanks, samt deres ven, Charlie Chaplin.

Det skal du bruge

  • 4 cl Hvid Rom
  • 4 cl Frisk ananasjuice
  • 0,8 cl Maraschinolikør
  • 0,5 cl Grenadine

Fremgangsmåde

  1. Hæld samtlige ingredienser i en shaker med is.
  2. Shake grundigt.
  3. Sil i et afkølet cocktailglas.

5. Græshoppen

©Lola Covington

Er du til dessertcocktails? Så er ‘græshoppen’ noget for dig. Den grønne elektriske farve i en blanding af mintchokolade fortryller blot efter første tår. Denne drink er blevet shaket siden sin spæde fødsel tilbage i 1918. I New Orleans blev den mikset for allerførste gang på baren Tujague’s. Den blev opfundet i forbindelse med en konkurrence i New York, hvor ‘græshoppen’ hoppede sig ind på en 2. plads. Bartenderen bragte drinken tilbage til baren i New Orleans og den er blevet serveret lige siden. 

Det skal du bruge

  • 3 cl. crème de Menthe
  • 3 cl. crème de cacao (hvid)
  • 3 cl. piskefløde

Fremgangsmåde

  1. Alle ingredienserne shakes sammen.
  2. Herefter serveres de straight up i et cocktailglas.

5. Cosmopolitan 

©Jonas Glue

En ‘Cosmo’ er Carrie Bradshaws foretrukne drink, når hun drikker sig igennem Manhattans barer med veninderne i HBO’s hitserie ‘Sex and the City’. På trods af at drinken fik et ‘comeback’ i slutningen af 1990’erne, så går dennes historie ikke særlig langt tilbage. Men historien om, hvordan den kom til er lidt kringlet, for så mange andre gode opfindelser i fra fortiden så er der altid mange, der vil tage æren for enhver ‘banebrydende’ opfindelse. Og ja, en drink kan sagtens være banebrydende! 

Mindst tre personer har taget æren for at have mikset den allerførste Cosmopolitan. Den mest kendte historie er, at Cheryl Cook opfandt drinken i South Beach, Miami, i 1980’erne. Cheryl var kendt som Martini-dronningen i Miami, fordi det var den drink som størstedelen af bargæsterne bestilte. Martiniens popularitet undrede mange, men Cheryl vidste godt at det var udelukkende fordi folk gerne ville ‘blive set’ med et glas i hånden for at se lidt stilet ud. Derfor kreerede hun en lignende drink, hvor hun byttede den sure limejuice ud med tranbærjuice. Dette blev et hit blandt de kvindelige gæster, da den lyserøde farve appellerede mere til dem, så de kunne være lidt ‘chique’. En anden bartender har hævdet at han opfandt den tilbage i 1975, da han var bartender på en steakrestaurant i Minneapolis. Han miksede drinken og den første der skulle prøvesmage udbrød angiveligt: “Hvor kosmopolitisk!”

Ingredienser

  • 4 centiliter vodka
  • 2 centiliter Cointreau
  • 4 centiliter tranebær saft
  • 0,5 lime
  • isterninger

Fremgangsmåde

  1. Kom vodka, Cointreau og tranebær saft i en shaker.
  2. Pres saften af en halv lime i.
  3. Fyld op med isterninger.
  4. Ryst din Cosmopolitan drink godt sammen, og hæld den i kolde glas. Gerne cocktailglas eller lave champagneglas, men alle glas kan selvfølgelig anvendes.
  5. Pynt med en skive appelsin, og servér straks.

6. Dry Martini

©folkofolk

I litteraturensverden og i popkulturen har denne kult-drink vundet indpas. Både hos Bond, hvor han gang på gang bestiller en Martini og den skal altid være “Shaken, not stirred” og Hemingway, der i bogen ‘A Farewell to Arms’ skriver: “Jeg har aldrig smagt noget så køligt og rent…De får mig til at føle mig civiliseret.” Som mange andre cocktails er oprindelsen lidt kringlet, men man mener, at Martinien kom til under USA’s guldfeber i 1800-tallet. Historien går på, at en minearbejder havde gjort sig et stort fund i guldminen og ville fejre det på den lokale bar. Han bad om champagne, men det havde de ikke noget af. Trods dette tilbød bartenderen at lave en drink til ham i stedet med de ingredienser som han havde ved hånden; gin, vermouth, bitter, maraschinolikør og én skive citron. Drinken rejste med minearbejderen til San Francisco, da han ville instruere en bartender i at lave den til ham dér. 

Martinien har været en populær bestilling lige siden. I 1950’erne og 1960’erne, også kendt som ‘Mad Men-æraen, var det populært blandt forretningsfolk at man afholdte frokost med hele tre martinier. Den samfundsmæssige holdning til at drikke i dagtimerne har dog ændret sig markant sidenhen. Selvom oprindelsen af Martinien måske ikke er hundrede procent historisk korrekt, så må den siges at have skabt stolthed blandt amerikanerne. Især når forfatteren HL Mencken skriver at Martinien er… “den eneste amerikanske opfindelse, der er så perfekt som sonetten.”

Det skal du bruge

  • 6 cl Gin
  • 1 cl Tør Vermouth
  • 1 sjat Orange Bitter (variation)
  • Oliven til pynt

Fremgangsmåde

  1. Hæld alle ingredienser i et mixing-glas med isterninger.
  2. Rør grundigt.
  3. Sil i et afkølet martini-glas.
  4. Pynt med oliven.

7. Old Fashioned

©Jyskvin.dk

En ‘Old-Fashioned’ er blevet en selvfølge på ethvert drinkskort med respekt for dem selv, da den uden tvivl er ‘Godfatheren’ til alle cocktails. Oprindelsen går flere år tilbage og mange bartender fortæller, at navnet kommer af, at mange bargæster ville have en drink lavet ‘the old fashioned way’. Vi skal helt tilbage til før Danmark oplevede et stort nederlag under krigen i 1864, for rent faktisk kunne man allerede i 1862 bestille en ‘Old Fashioned’ og lave den selv, da dette var året, hvor opskriften blev trykt for første gang i en opskriftsbog for drinks. Men drinken kan spores helt tilbage til 1806. 

Whiskey-aristokraten James E. Pepper hævdede at have opfundet drinken hjemme i Louisville, før han videresolgte opskriften til Warldorf-Astorias hotelbar i New York. Fortællingen om en ‘Old Fashioned’ minder meget om alle modetendenser man har set gennem tiden. De kommer til, bliver en dille og så forsvinder de fra gadebilledet. For en stund. Men denne drink har til hver en tid genvundet sin retmæssige plads på kortet. 

Det skal du bruge

  • 4,5 cl Whisky (Rye eller Bourbon)
  • 1 sukkerknald
  • Et par sjatter Angostura Bitters
  • Et par sjatter rent vand
  • Appelsin og cocktailbær til pynt

Fremgangsmåde

  1. Læg sukkerknalden i et old fashioned glas (typisk whiskyglas) og hæld bitter over.
  2. Tilsæt et par sjat vand.
  3. Brug en pind til at røre rundt til sukkerknalden er opløst.
  4. Fyld glasset med isterninger og hæld whisky over.
  5. Rør forsigtigt rundt.
  6. Pynt med en skive appelsin eller appelsinskræl, samt et cocktailbær.

8. Absint

©Medium.com

Denne drik kan spores tilbage til sine spæde rødder i oldtiden Egypten. Dens farverige historie begynder dog hos en fransk læge senere i historien. Lægen flygtede under den franske revolution til Schweiz, hvor han begyndte at eksperimentere med lokale urter. Ved sit dødsleje videregav han opskriften og få år efter åbnede Henri-Louis Pernod, som har lagt navn til mærket Pernod, et destilleri i Schweiz. Inden længe var der 22 nyopståede destillerier, som alle benyttede sig af lægens opskrift, der bestod af den lokale urt ‘Artemisia absinthium’, der blev tilsat en importeret spansk anis gav drinken sin smaragdgrønne farve. Da franskmænde kæmpede i Algeriet fik de det som medicin mod malaria. Disse soldater bragte drinken med sig hjem til Frankrig og Absint kom i masseproduktion, der sænkede prisen og i takt med at vinhøsten i Frankrig ikke var særlig imponerede, blev Absint hurtig noget af en ‘bestseller’ der blev en klar nummer ét på drinkskortet i Frankrig. 

Den blev hurtigt berygtet som ‘la fée verte’ – ‘den grønne fe’ – og 36 millioner liter røg indenbords blandt både arbejderklassen og det finere borgerskab i Frankrig. Sågar kunne man i 1860’ernes Paris opleve et af de tidligste eksempler på ‘Happy Hour’. Nemlig ‘L’Heure Verte’ – ‘Den grønne time’. Den grønne fes virkninger kunne mærkes i samfundet. Kunstnere som Picasso, Degas, Gauguin, Oscar Wilde, Van Gogh og Hemingway holdte meget af drinken som inspirationskilde, da den efter sigende skulle give hallucinationer. Men drikken blev hurtigt et problem og kan sammenlignes med, hvad cannabis kan blive for mange i vores tid. For det første var Absint billigt og nemt at anskaffe. Dernæst mente mange at den førte til epilepsi, tuberkulose og kriminalitet. Men videnskaben er blevet klogere og enhver anden alkoholisk drik ville give den samme virkning. Drikken menes at bringe vanvid frem hos dem, der drak det. I mange lande er drikken rent faktisk forbudt i begyndelsen af 1900-tallet, men hvis man skal opleve drikken på klassisk vis, så kan man besøge nogle af verdens ældste ‘absint-’barer i europæiske byer som; Prag, Bruxelles og Paris. 

Det skal du bruge

  • 4 cl ELG Absinthe
  • Vand efter smag
  • 1-2 sukkerknald

Fremgangsmåde

  1. Sukkerknalderne placeres på en ske, og absint hældes over. 
  2. Sæt ild til sukkerknalderne og lad dem smelte. 
  3. Når sukkerknalderne er helt smeltet røres resterne ned i glasset med absint og vand tilsættes efter smag.

Kilder

Redaktionen: “24 Drinks Named After People That Gives You A Sense Of History”, Food For Net, (05/12–2020)

Redaktionen: “A Complete Guide to the Cosmopolitan Cocktail”, NIO Cocktails, (set 30/21–2021)

Bhabha, Leah: “The History of the Martini”, Food52, (16/05-2014)

Glass, Jeremy: “History And Origin Of The Old.Fashioned”, Thrillist, (13/04–2015)

Redaktionen: “A Short History Of The Old Fashioned”, Boss Hunting, (25/11–2020)

Gæsteskribent: “The history of absinthe, the once forbidden drink”, The Good Life In France, (set 30/21–2021)

Discover more from Tilbage Til Fortiden

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading