Gennem 800 År Blev Hun Forsømt, Men Notre Dame Står Stadig

Ser man bort fra Eiffeltårnet, så er Notre Dame et af de tidligste seværdigheder i lysenes by. I over 800 år har hun stået model til lidt af hvert, men hvorfor har katedralen på museumsøen i Paris, en så vigtig plads i den franske historie?

Af Regitze Jørgensdatter Viborg

Foto: ©Getty

Før man byggede katedralen havde der ligget flere religiøse bygninger på samme spot.  For først havde kelterne bygget et kultsted, så blev det et romersk tempel for guden Jupiter og i 500-tallet blev den første kristne kirke opført. 

Notre Dame kommer på bykortet, da ærkebiskoppen Maurice de Sully i 1163 lægger grundstenen, under ordre fra den siddende konge Ludvig VII. Men Notre Dame stod først færdig 200 år senere, i året 1345. Dermed er katedralen blandt de ældste bygninger i byen og blev desuden i 1862 klassificeret som et historisk monument.

Engraving showing Notre-Dame shortly before the French Revolution
Notre Dame før den franske revolution – ©Getty

Crash course i arkitekturen

Med sine tre indgangspartier i gotisk stil, må det sige at være en arkitektonisk perle. De tre indgangspartier symboliserer hver deres ‘portal’; i midten finder man ‘dommedagsportalen’. Til højre ses Sankt Annas portal, hvor Jomfru Maria er portrætteret med sin søn Jesus. Den tredje indgang til venstre er Jomfru Marias Portal. Kirkens facade er prydet med flere rosetvinduer, da rosen er symbolet for jomfru Maria, som kirken er opkaldt efter. 

Notre Dame Details 6 Photograph by Andrew Fare
Kongerne samt det store vindue – ©Andrew Fare

De 28 jødiske konger

Dernæst kan man på bygning se et helt galleri af 28 konger i form af statuer i samme højde som det store rosevindue. De 28 jødiske konger er angiveligt dem, der regerede før Jesus blev født. 

06 notre dame_twin bell towers
De to klokketårne er i dag verdensberømte takket være Victor Hugos bog om klokkeren fra Notre Dame –©Ludovic Marin/AFP/Getty Images

Under den parisiske himmel står de to tårne som et vagterne for byen. Tårnene har stået der siden 1200-tallet. Hvis man efter at have mæsket sig gennem byens boulangeries famøse croissant-udvalg, stadig er fit for fight, kan man gå næsten 400 trappetrin op i tårnet for at se den berømte kirkeklokke ‘Emmanuel’, der er den største af sin slags i bygningen.

Den franske revolution 

Men det idylliske glansbillede varede ikke evigt. Ulykkeligvis blev disse konger ødelagt under den franske revolution i 1789. De oprørske borgere troede nemlig at kongerne symboliserede franske konger og derfor skulle deres hoveder af. 

The Notre-Dame Cathedral Was Nearly Destroyed During the French Revolution  - HISTORY
Kongernes hoveder der blev taget ned under revolutionen –©Manuel Litran/Paris Match/Getty Images

I kirken kom der skudhuller, mange andre statuer blev ødelagt og man omsmeltede endda bronzeklokkerne om til kanoner. Det var kun den enorme ‘Emmanuel-klokke’ der blev skånet. Nok fordi den har en kampvægt på hele 13 tons!?

Gennem revolutionen ophørte kirken med at fungere som en kristen kirke og den blev hurtigt en tragisk skygge af sig selv. Selv da man genoptog de kirkelige gøremål var det tydeligt, at ‘vor frue’ var forsømt. 

Notre Dame i ruiner

De fleste vinduer var blevet smadret, alle værdigenstande var stjålet. Fugle fløj frit ind og ud og boede under taget. Den smukke kirke blev med revolutionen forvandlet til en djævelsk ruin. Det var kun et spørgsmål om tid før man ville jævne katedralen med jorden. 

Men i 1801 sker der noget!

Napoleon Bonapartes regering har en plan om at den katolske kirke skal tage Notre Dame tilbage. Man begyndte derfor et ambitiøst oprydningsarbejde og allerede i år 1804 stod hun så skarpt og guddommeligt, at Napoleon vælger kirken som scene for hans egen kroning. 

The Rotunda, Decorated with Tapestries, which Greeted Guests on their Arrival at Notre-Dame for the Coronation of Napoleon as Emperor
Notre Dame i 1804, på Napoleons kroningsdag. –  ©Fondation Napoléon
Hvordan kom Napoleon til magten? | Historienet.dk
Napoléons kroningsceremoni i Notre-Dame i 1804, Jacques-Louis David.  © Fondation Napoléon

Derudover er det også værd at nævne, at man kan finde en statue af Jeanne d’Arc, der blev udråbt til en helgen i kirken i året 1909 af den daværende pave Pius X. Senere blev Jeanne d’Arc kanoniseret af pave Benedict XV. i 1920.

Religiøse artefakter 

Ligesom så mange andre religiøse bygninger verden rundt, hævder de hver især at have noget originalt, hvor man i Notre Dame efter sigende har tornekronen, som Jesus bar, da han blev korsfæstet. 

The cathedral also houses incredibly rare and important artifacts.
Foto: Den berømte tornekrone – ©vietravel

Dette kaldes et ‘relikvie’ og af andre relikvier kan man også se en splint og et søm fra Jesu korsfæstelse. Der er tradition for at tornekronen vises frem på langfredag. Det siges dog at der ikke er flere torne tilbage på kronen, da man i gamle dage havde tradition blandt franske konger at give en torn i gave.

Kirken i nyere tid

Den 15. april 2019 blev kirken atter ramt af en katastrofe. En brand brød ud, mens kirken var under restaurering. Hundredvis af brandmænd kæmpede i flammerne mens taget kollapsede. Ingen af de historiske artefakter gik tabt i branden, da de i forvejen var fjernet grundet renoveringen

Foto: Philippe Wojazer ©Scanpix

Vil du fordybe dig i historien om Notre Dame?

Kirken har siden inspireret utallige historier bl.a. som kulisse i Victor Hugos roman ‘Klokkeren fra Notre Dame’ fra 1831, da den franske romantisme blomstrer. Og ej at forglemme i billedkunsten, hvor hun blev udødeliggjort hos Matisse og Picasso. 

La Crypte | 630x405 | COMP © D.Messina - La Crypte  - Paris Musées - OTCP
Krypten til Notre Dame er stadig åben for offentligheden – ©parisinfo

Derudover er det aldrig en dum idé at rejse til Paris og se ‘the real deal’. Dog kan man kun få lov til at beundre katedralen på afstand, da renoveringen fortsætter til 2024 med henblik på at blive færdig før Paris skal være værter for OL i 2024. Det er stadig muligt at besøge krypten, hvor man kan se de arkæologiske fund, som man fandt under en udgravning tilbage i 60’erne. 

Kilder

Redaktionen: “Notre Dame i Paris – Efter Branden (2019)”, Storbyinfo.dk 

Lundh, Lissie: “Notre Dame i Paris – en jubilar med dramatisk historie”, Kristeligt Dagblad (30/06–2013)

France.FR.: “Domkirken Notre-Dame i Paris”, Explore France (18/05-2020)

Fuentes, Jose Luís Corral: “An 800-year history of Paris’ Notre Dame Cathredral”, National Geographic (15/04-2019)

Redaktionen: “Notre Dame Cathedral History”, Notre Dame Cathedral (set 10/02-2022)

Spray, Aaron: “When Will Notre Dame Be Open Again?”, thretravel.com (01/08-2021)

Leave a Reply