Derfor Blev Mugshottet Opfundet

Forbryderbilleder ser vi i aviserne, i tv-serierne og nogle er endda så uheldige at have fået taget sit eget mugshot. Men hvordan opstod idéen om at bruge det? 

Af Regitze Jørgensdatter Viborg

Foto: Alphonse Bertillon Via the Museum of Modern Art, New York.

Selve fotografiet har en tæt relation til kriminalhistorien. For der går ikke lang tid efter opfindelsen af fotografiet i 1839, at man anvender teknologien til at fotografere forbrydere. 

Hvad betyder et ‘mugshot’?

Før vi dykker dybere ned i fortiden skal vi have nogle ord på plads, for hvad betyder mugshot egentlig? Ordet ‘mugshot’ kommer fra det engelske slang ‘mug’, der er et begreb for ansigt/fjæs. Ordet kan spores tilbage til 1800-tallet. 

Tidlige eksempler på forbryderbilleder fra 1857- DERBY GAOL MUSEUM

Med fotografiet kom forbryderbilledet

Dengang fotografiet kom til, gik der ikke lang tid før man begyndte at fotografere kriminelle. Det var lande som Frankrig og Belgien, hvor man begyndte på det i 1839. 

I Danmark begynder vi så småt at fotografere kriminelle i 1951. Det var dog først i året 1888, at man gør det til en standard ting i politiet. Manden der var med til at standardisere brugen af ‘mugshots’, Alphonse Bertillon, var med til at revolutionere efterforskningen indenfor politiet. 

Antropolog kommer politiet til undsætning

Alphonse var en fransk retsmediciner, der udviklede eller forbedrede adskillige metoder til at identificere kriminelle og opklare forbrydelser. Gennem sit embede i politiet lagde han grundstenen til den type mugshot vi kender i dag, hvor man har to billeder side om side, hvor det ene er i frontal og det andet er i profil.

Alphonse Bertillon (1853-1914) – National Justice Museum

Dernæst indebar hans ‘mugshot’ også hele 9 fysiske mål, såsom den kriminelles armslængde, skostørrelse og endda størrelsen på ørene. Samt øjenfarve, ar, profession og adresse. 

The Annals of Improbable Research

Alphonse navngav metoden ‘portrait parlé’ – ‘et talende portræt’. For det talende portræt var, med al den tilknyttede data, levende og ikke mindst revolutionerende. 

Illustration fra Alphonse Bertillons arbejde

For Alphonse argumenterede for, at denne metode ville kunne være med til, at få fanget flere kriminelle, nu når man havde deres data og det ville derfor være sværere for de kriminelle at begå forbrydelser, selvom de forklæder sig eller bruger et alias. 

Metoden spredes til alle verdenshjørner 

Der gik ikke lang tid før hans system blev brugt i resten af Europa, samt USA og Rusland, hvor man kaldte det for “Bertillon-systemet” og “Bertillonage”. Det sker da metoden bliver udstillet på verdensudstillingen i Chicago tilbage i 1893. 

I 1908 lavede politistyrken i New York City en demonstrativ guide til, hvordan man kreerede de her ‘mug shots’ og ikke mindst, hvordan man fik de mistænkte til at stå stille, mens man tog billedet. For mange af de mistænkte/kriminelle brød sig ikke om, at blive fotograferet, da de oftest blev delt med offentligheden. 

Den største fejl i “Bertillonage” var antagelsen om, at målene var forskellige for hvert individ. Alphonse vidste fra den belgiske statistiker Lambert Quetelet, at chancerne for, at to personer var lige høje, var fire til én. Derfor tænkte han , at jo flere mål af forskellige kropsdele han tilføjede , desto mindre var oddsene for, at to personers mål ville matche. 

Hans målinger blev til sidst erstattet af den mere nøjagtige identifikator af fingeraftryk, introduceret i retsmedicin af Sir Francis Galton i 1880’erne. Men det er en helt anden historien, til en anden god gang. 

Vil du blive i kriminalhistorien? 

I året 1888, hvor Alphonse Bertillon udvikler forbryderbilleder, så er Jack the Ripper i fuld gang med at splitte hele London ad og politistyrken var magtesløs. Efterforskningen af Jack the Ripper var med til at ændre måden man fanger forbrydere på. Du kan læse artiklen her

Kilder

Gershon, Livia: “The Origins of the Mug Shot”, JSTOR DAILY (05/07-2021)

Smith, Shaun Michelle: “The Mug Shot A Brief History”, Aperture (Spring Issue – 2018)

Midgley, Dominic: World’s first ever mugshots – An early rogues gallery of 19th Century criminals”, Express UK (14/06-2018) 

Miss Cellania: “Alphonse Bertillon and the identity of Criminals”, Mental Floss (21/10-2014)

Papke, David R.: “A History of the Mug Shot”, Marquette University Law School Faculty Blog (10/16-2013) 

Leave a Reply