Hvem Var Ingahild Grathmer?

Da Tolkien dør i 1973 finder man i hans jakkelomme to tegninger fra en ukendt dansk pige. Yderligere fandt man i hans ejendele flere tegninger af samme kunstner, hvor Tolkien havde skrevet, at han var “… fascineret af tegningernes mystik og atmosfære plus det faktum, at hun ikke gengav personerne.”

Af Regitze Jørgensdatter Viborg

Illustration: Ingahild Grathmer, London The Folio Society 1977 /90

Dette var ret usædvanligt, da Tolkien tidligere havde sagt, at han ikke brød sig om nogle former for illustrationer af sit kære univers. Han mente nemlig, at læseren selv skulle skabe deres egne forestillinger om, hvordan universet så ud.

Disse illustrationer var fra en dansk pige, der hed Ingahild Grathmer. Ingahild havde tegnet illustrationerne mens hun studeret i en periode i England. Mens hun var dér sendte hun tegning efter tegning til Tolkien, som beundrede pigens mystiske stil og tolkning af hans univers.

Men hvad handler Ringes Herre-triologien om?

Hvis du har glemt, hvad historien om ringen handler om, så får du lige en lille recap:

Tolkiens udødelige klassikertrilogi Ringenes Herre om Hobbitten Frodo, der arver en mystisk ring af sin onkel Bilbo. Men Ringen tilhører Ondskabens Fyrste, der kan gøre sin magt fuldkommen, hvis den kommer tilbage i hans besiddelse. Frodo må derfor forlade sit elskede hjem i for at tilintetgøre Ringen.

Foto: Tolkien og konen Edith i deres hjem – Wikimedia

Ingahilds tegninger udgives af Gyldendal

Da forlaget Gyldendal i 1977 genudgiver Ringenes Herre-trilogien i 1.500 håndnummererede eksemplarer kommer pigens tegninger af universet med i denne udgivelse.

Pigen var forholdsvis ukendt og blev krediteret som ‘Ingahild Grathmer’. Og de blev revet ned fra boghandlernes hylderne og alt blev meldt udsolgt på rekord tid.

Foto: Gyldendals udgivelse med Ingahilds illustrationer.
Foto: Gyldendals udgivelse med Ingahilds illustrationer.

Hvem var Ingahild Grathmer?

Da Gyldendal udgiver disse illustrationer i genudgivelsen, så afslører de, hvem Ingahild rent faktisk var. For den unge pige, hvis kunstneriske evner havde fået anerkendelse fra selveste Tolkien viste sig, at være vores egen Dronning Margrethe II.

Foto: Cambridge University, hvor Margrethe studerede i 1960–1961. – University of Cambridge.

For disse tegninger hun havde lavet var under sit studieophold på Cambridge University, hvor hun i 1960–1961 studerede arkæologi.

Navnet Ingahild Grathmer, var blot et pseudonym, som dronning benyttede sig af. Illustrationerne er blevet udgivet i bøgerne “Ringenes Herre-trilogien” og “Historierne om Regnar Lodbog”.

Foto: Ingahild var selveste dronning Margrethe II – Kongehuset

Ingahild i vores tid

I dag er dronningen stadig i gang med en masse kunstneriske projekter, hvilket er imponerende taget i betragtning af den sparsomme fritid hun har. Yderligere ret så beundringsværdigt, at tænke på, at hendes kunstneriske skaben er dét, hvor hun ikke behøver at opretholde en facade eller nogen anden form for formel etikette.

Foto: Hendes Majestæt Dronning Margrethe II skaber découpager, 2009. Foto: Jacob Jørgensen, JJFilm

Der er derfor ingen tvivl om, at hvis den unge Margrethe ikke skulle overtage tronen, så var hun med stor sandsynlighed blevet billedekunster. Med eller uden brug af et pseudonym. 

Men hvor kom pseudonymet fra?

Foto: Henning Bagger

Selve pseudonymet, som dronningen benyttede sig hører der to historier til. For mange påpeger, at det er en sammentrækning af hendes egne navne: 

Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid. For ‘Ingahild’ må være en sammensætning af Ingrid og Þorhildur. Dernæst ‘Grathmer’ svarer til ‘Margrethe’. Denne slags sammentrækning af et ord kaldes for et ‘anagram’.

Foto: Dronning Margrethes originaltegninger til Tolkiens ‘Ringenes herre’. Foto: NF

Men der er en anden historie, der nok er mere spøjs. 

For det siges, at Ingahild Grathmer er et anagram for “ti gram highlander”, der er et whiskymærke, som er meget populært i det danske kongehus. 

Ville du læse mere?

Skulle du savne noget, der på samme tid er intellektuelt og smuk på sin støvede bogreol? Så skal du da have fingrene i Ringenes Herre trilogien men hendes majestæts illustrationer. Trilogien, med Ingahilds illustrationer, er blevet trykt i 1977, 2001 og senest i 2021.

Triologien kan købes hos Gyldendals Bogklub.

Kilder

Nationalmuseet: “J. R. R. Tolkien”, (Set 20/04-2022)

Redaktionen: “Tolkien var inspireret af gamle nordiske fortællinger”, Historie.net (30/09-2019)

Thomsen, Lars Norman: “Hentede fantasyforfatteren Tolkien inspiration i Syddjurs?”, Lokalavisen.dk (15-12/2021)

Redaktionen: “Indeni Margrethe II”, Information.dk (15/04-2000)

Monggard, Christian: “Tolkien-feber”, Information.dk (23/11-2001)

Hansen, Cliff og Bo Green Jensen: “J.R.R. Tolkien” (12/01-2022)

Rasmussen, Brian Traantoft: “Dronning Margrethe II illustrerede Tolkiens værker under pseudonym” Unyttige Historiefacts (18/04-2020)