5 Uopklaret Mysterier Fra Fortiden

Når man higer og søger i de gamle bøger, er det ikke altid man finder et klart svar på, hvad vores forgængere i historien har fortaget sig. For fortiden er fyldt med utallige mysterier.

Af Regitze Jørgensdatter Viborg

Nogle er fantastiske, og andre er alligevel ganske skræmmende. Til tider så skræmmende, at når det kommer til det faktum om vi overhovedet tør kende svaret bag historiens største uopklarede mysterier. Tilbage Til Fortiden har samlet 5 af de mest omdiskuterede mysterier fra historien.

Hvem var Jack the Ripper?

©Whitechapeljack

Tilbage i 1888 blev flere kvinder myrdet i London, men gerningsmanden forblev ukendt. Jack the ripper dræbte fem kvinder, men det siges at tallet sagtens kan være højere. Mordene var ret forfærdelige. Indre organer blev nogle gange fjernet, og dybe sår i halsen på ofrene var normen.

Tegning fra en avis, der illustrerer ét af Jacks mord, 1891. Guyot, via Stefano Bianchetti/Corbis — Getty Images

Et berømt brev kaldet “From Hell” blev sendt til Scotland Yard med halvdelen af en nyre fra et af ofrene. Pressen løb med den opsigtsvækkende historie, og mange mistænkte blev til sidst bragt frem i lyset, men ingen blev nogensinde sigtet for nogen af forbrydelserne.

Foto: Brevet politiet modtog i september 1888 – ©London Metropolitan Police

I 2012 påstod en historiker, at Jack the Ripper rent faktisk var en kvinde ved navn Lizzie Williams. Mange eksperter afviser den teori, men én ting er sikker: vi kommer ikke til at finde ud af foreløbigt, hvem der gemte sig skyggerne, når gadelygterne ved Themsen blev tændt.

Hvor er Kleopatras VII gravsted?

Foto: lifeofcleopatra

De gamle historikere i antikken påstår at Kleopatra VII blev begravet med sin elsker Marc Anthony, da de døde i år 30 f.v.t.. Historieskriveren Plutarch beretter om at den skulle være nær et tempel, som tilbad gudinden Isis.

Gravens lokation er stadig et mysterie i dag. Men i 2010 skete det noget.

Foto: Udgravningen i Taposiris Magna – SCA.

På en udgravning nær den egyptiske by Alexandria fandt man noget interessant. Udgavningsstedet i området Taposiris Magna gemte på flere kister, der kunne dateres helt tilbage til dengang Kleopatra VIIs regeringstid. Men selvom det var en guldgrube af et fund, så fandt man ikke graven.

Animation: Rekonstruktion af gravstedet Taposiris Magna – bibalex.

Mange arkæologer har sagt at, hvis denne grav skulle blive fundet, så ville den være plyndret og ugenkendelig. Selvom deres største ønske nok ville være at finde graven helt urørt.

Maleri: Kleopatra VII (69 fvt – 30 fvt) – Greenlane.

Eksisterede Atlantis overhovedet?

Grafik: Har Atlantis nogensinde eksisteret? – Getty Images

Fortællingen går på at grundlæggerne af den antikke civilisation Atlantis, angiveligt skulle have være halv gud og halv menneske. Sammen skabte de en utopisk civilisation og blev en stor sømagt.

Deres hjem bestod af øer, som var adskilt af brede voldgrave og forbundet af en kanal, der trængte ind til midten. De frodige øer indeholdt guld, sølv og andre ædle metaller og understøttede en overflod af sjældent, eksotisk dyreliv. På hovedøen lå civilisationens hovedstaden.

Illustration: Et bud på, hvordan Atlantis så ud – ©Wikicommons

Legenden om Atlantis er en historie om et moralsk, spirituelt folk, der levede i en meget avanceret, utopisk civilisation. Men de blev grådige, smålige og “moralsk bankerot”, og guderne “blev vrede, fordi folket var gået vild og vendte sig til umoralske sysler,” siger Orser. Som straf sendte guderne “en frygtelig nat med ild og jordskælv”, der fik Atlantis til at synke i havet.

Grafik: Findes Atlantis et sted på havets bund? Myten om den fantastiske og forsvundne ø lever stadig i bedste velgående – Getty Images

Der er mange bud på, hvor den antikke civilisation angiveligt skulle have været. Der findes få forskere der hævder, at Atlantis har eksisteret.

Opdagelsesrejsende Robert Ballard, der var med til finde vraget af Titanic tilbage i 1985, mener at det er “logisk” at det skulle have eksisteret, hvis man ser på, hvilke katastrofale oversvømmelser og vulkanudbrud, som er sket gennem historien.

Robert Ballard var med til at finde vraget af Titanic. Han er også en af dem, der tror på at Atlantis muligvis findes derude. ©Academy Of Achievement

Historien om Atlantis bliver fortalt for første gang af den græske filosof og historieskriver Platon for over 2.000 år siden. Platon fortalte at der engang fandtes en civilisation, som blev katastrofalt jævnet med havet.

Foto: Fragment af
Atlantis‘ af Hellanicus af Lesbos. ©Wikimedia

Platon sagde, at Atlantis eksisterede omkring 9.000 år før hans egen tid, men mange er overbeviste om, at Platon skabte historien for at formidle nogle af hans filosofiske teorier.

Foto: Måske var det bare Platon, der skabte legenden om Atlantis. ©Ny Carlsberg Glyptotek.

Hvor hulan er den hellige gral?

Foto: Quinn Hargitai

Hvad har de middelalderlige riddere, satiregruppen Monty Python og Indiana Jones tilfælles? 

Ikke særlig meget, udover det faktum at de alle har ledt med lys og lygte efter den hellige gral. Alle har ledt efter den gral. Alle.

Foto: Den britiske satiregruppen Monty Python under indspilningen af filmen ‘Monty Python and the Holy Grail’, 1974 – Alamy

Men hvorfor har man gennem historien ledt efter en ‘kop’?

Den hellige gral er anset som et ‘relikvie’. Altså en genstand som enten har været ejet eller i kontakt med en religiøs person. I dette tilfælde Jesus.

Foto: En ung Harrison Ford i Indiana Jones med den hellige gral i filmen: ‘Indiana Jones and the Last Crusade’ fra 1989 – Paramount Pictures

For i kristen mytologi er gralen en skål eller et bæger benyttet af Jesus ved den sidste nadver. Ifølge legenden benyttede Josef fra Arimatæa den til at opsamle noget af Jesu blod ved korsfæstelsen, hvad der gav gralen nogle af dens mirakuløse egenskaber.

Maleri: Den hellige gral var dén Jesus drak af ved den sidste nadver – Heritage Images/Getty Images

Det var dog først i middelalderen at man fandt gralen interessant. Kong Arthur satte en større eftersøgning i gang efter den. Dette sker, da man i middelalderen nedskrev en masse keltiske sagn, hvor mystiske objekter som en hellig gral indgik. Selvom man betragter den hellige gral som en genstand fra middelalderlitteraturen, så tror mange stadig, at den findes.

Foto: I Spanien mener man, at dette er den hellige gral – History.com

En legende fortæller, at svaret kan findes i den engelsk by Glastonbury. Hvor den er begravet, tæt på et vandløb der er rødt, da man antager det løber gennem Jesu blod. Andre legender hævder, at tempelridderne fandt gralen på Tempelbjerget og tog den med sig og stadig den dag i dag har den godt gemt.

Foto: Brønden i Glastonbury – Chalice Well

Hvad skete der med Amelia Earhart?

Foto: Den legendariske pilot Amelia Earhart forsvandt sporløs – greenlane.

Hun var den første kvindlige pilot, der fløj ale over Atlanten. Som pilot satte hun flere rekorder og skrev flere bøger om sine bedrifter. Det er nu flere år siden, at Amelia Earhart forsvandt og verden undrede sig over, hvad der skete med den berømte pilot.

Foto: kopi af Amelia Earharts pilotcertifikat – MeLinda Schnyder.

For det begyndte i juli 1937, hvor hendes fly fløj fra Papua New Guinea med kurser sat mod Howland-øen i Stillehavet. Men Amelia nåede aldrig frem.

Der er i eftertiden dukket en række teorier op, som prøver at opklare mysteriet. Størstedelen er det rene gætværk, men nogle få bygger på, hvad man ved om Earharts ulykke.

Foto: Everett Collection

Nogle mener, at hun var en hemmelig agent der arbejde for regeringen og at flyet derfor styrtede ned, da du ville spionere på nogle øer, som Japan havde besat. En anden historie går på at hun rent faktisk vendte hjem i live til USA, hvor hun ændrede navn og levede resten af sine dage uden for radaren.

Selvom disse utrolige teorier ville være en god historie, så er det mest sandsynlige at Earhart styrtede i sit fly ned i Stillehavet og døde. Eftersøgningen efter hende var på det tidspunkt en af ​​de største og dyreste eftersøgninger, der nogensinde er udført.

Foto: Amelia Earhart var den første kvinde til at flyve over Atlanten alene – History.com

Kilder

Jarus, Owen: “14 biggest historical mysteries that will probably never be solved”, Live Science, (8/12–21)

Hoosevelt, Theodore: “Unsolved History: 17 Shocking & Unforgettable Mysteries”, Historythings.com (20/01/2020)

Drye, Willie: “Atlantis Legend”, National Geographic (set 05/01-2022)

Korch, Carl Henrik m.fl.: “Atlantis – eventyrrige”, Lex.dk (08/04–2021)

Synan, Mariel: “What is the holy grail?”, History.com (03/11-2018)

Gonzalez, Nora: “The Disappearance of Amelia Earhart”, Encyclopedia Britannica (set 22/03-2022)