Den “Mørke” Middelalder: Var Den Overhovedet Mørk?

Del 1 – Farver. I denne serie om middelalderen vil redaktionens nye medlem, Mikkel Hedegreen, tage dig med på en rejse tilbage til en svunden tid: Middelalderen. Det er en periode i historien, som har et lidt blakket ry, da man i folkemunde kender perioden som “Den Mørke Middelalder”.

Af Mikkel Hedegreen

Hvad er middelalderen? Hvem levede der? Hvad lavede de? Var den middelalder så mørk og mon det også regnet hele tiden i den mørke periode?

Dette er bare nogle få spørgsmål, som er værd at besvare omkring middelalderen. I denne serie som vil blive kaldt “Den Mørke Middelalder” vil jeg prøve at se på de myter, de fleste folk nok har om middelalderen.

Myten om den mørke middelalder, kan nedbrydes på flere måder og der kan skrives flere bøger omkring det. Men her vil jeg kun se på farverne, fordi var der ikke farver i middelalderen?

Farver havde en stor rolle og betydning i den periode, farver kunne vise ens status i samfundet, derved om man var rig eller fattig.

Kilde: British Library, Royal Ms 15 E. III f.269 – (1482) – Farvning af klæder.

Naturfarver som grøn eller rødbrun kunne alle få og lave stof ud af, derfor så man det lidt som fattigmands eje også de farver som fåret selv går rundt med kunne man bære.

Men de mørke farver og især sort var forbeholdt til folk for en vis højere socialklasse. Beklædning har dog altid ved fint brug været smukt, elegant og farverigt. 

Maleri: Slaget ved Crécyden, 26. august, 1346.

Men også i krig, når en ridder skulle vise sig på slagmarken havde han typisk personlige farver på sit skjold, sådan at hans venner kunne skelne ham fra deres fælles fjender. 

Foto: Kalkmaleri i Birkerød kirke.

Tager man rundt i Danmark og kigger på gamle kirker fra middelalderen, vil man kunne se kalkmalerier. Flere af dem der er tilbage i dag ville man stadig kunne se flere forskellige flotte farver og mønstre. 

Stege Kirke er et godt eksempel på en udsmykning, der viser middelalderens farverige verden. 

Foto: Kalkmalerier i Stege kirke.

Farver har altid været en del af vores verden gennem historien, både nu og som det også var dengang.

Red: Mikkel Hedegreen (f.1998) brænder for at formidle historien. Han har været omviser i Middelalderlandsbyen, hvor han nu er med i venneforeningens bestyrelse. Til daglig er Mikkel i gang med at færdiggøre sin HF, så han kan få mulighed for at komme på universitetet og læse det han elsker: nemlig historie!

Du kan følge Mikkels historieformidling på Tilbage Til Fortiden, hvor han er blevet en del af redaktionen. Derudover kan du også hoppe over på Facebook, hvor han har sin egen side “Mikkels Danmarkshistorie” – du kan tjekke den ud via linket her: https://m.facebook.com/Mikkels-danmarkshistorie-100850858474670/

Foto: Byd Mikkel velkommen og følg med i hans historieformidling.