Hvem Skrev Egentlig ‘Anne Franks Dagbog’?

For 80 år siden fik Anne Frank sin dagbog i fødselsdagsgave. Det siges at være den mest læste bog efter Bibelen. Men er dagbogen Annes værk – eller er den lige så autentisk som Bibelen? For i eftertiden har mange påstået at dagbogen er falsk og ikke skrevet af Anne, men af sin far: Otto Frank.

Af Regitze Jørgensdatter Viborg

Foto: Anne Franks Dagbog, Getty Images

Det er den tragiske fortælling om den unge pige, som drømte om at blive forfatter. I sin dagbog kunne kunne i al hemmelighed dele hendes inderste tanker, længsler – og ikke mindst drifter.

Det er dog vigtigt at pointere, at Anne Frank er en af 2. verdenskrigs vigtigste skikkelser for den tabte ungdom og at denne artikel ikke er endnu en sølvpapirshat-fortælling om hvorvidt Holocaust fandt sted.

For det gjorde det. 6 millioner menneskeliv gik tabt under Holocaust. Heraf døde 4 millioner af dem i de såkaldte koncentrationslejre.

Anne Frank var én af dem.

Anne Frank pictured at the age of 12 in 1941.ULLSTEIN BILD DTL. (ULLSTEIN BILD VIA GETTY IMAGES)

Hvad skete der med Anne Frank?

Da Anne i 1942 får en dagbog i gave begynder vores fortælling:

Hun tager den rød- og hvidternede bog i brug og bogen bliver hurtigt hendes tætteste ven, som hun kalder for Kitty.

Foto: Dagbogen, som Anne får da hun fylder 13 år. I 1942 – (Anne Frank Stichting, Amsterdam.)

Alt dette mens Anne og familien levede i skjul fra nazisternes kløer, for Frank-familien var af tysk-jødisk herkomst.

Familien boede før i den tyske by Frankfurt, men da Adolf Hitler kommer til magten i 1933, flytter de til Holland. Her levede de nogenlunde i fred, indtil at jødeforfølgelserne spidsede til og de var derfor nødt til at gå under jorden i juli 1942.

Dette var bare én måned efter, at Anne begyndte at føre dagbog.

Foto: Otto Frank viser, at bag reolen gemmer sig den hemmelige lejlighed, hvor familie skjulte sig i – ETTMANN (BETTMANN ARCHIVE)

I 1944 blev deres skjulested i Amsterdam opdaget og familien blev splittet og sendt til forskellige koncentrationslejre. Anne blev deporteret til kz-lejren Bergen-Belsen i Tyskland. 

Dagbogen ventede på Anne

En ven af familien Frank, ved navn Miep Gies, havde i mellemtiden passet på Annes dagbog og en stak med andre skriverier fra Annes hånd. Miep havde gemt dem med den forhåbning om, at Anne skulle få dem igen, når hun blev befriet fra nazisternes varetægt.

Foto: Miep Gies, 1987 – Hun var en af Otto Franks ansatte, som hjalp familien da de gik under jorden. Takket være hende har Anne Franks dagbog overlevet. (Gotfryd, Bernard,)

Men, Miep så aldrig Anne igen. For i 1945 melder Røde Kors ud, at Anne og hendes søstre ikke var i live mere. Anne døde af tyfus, som havde brudt ud i den koncentrationslejr hun var i.

Den eneste overlevende fra Frank-familien var faderen Otto Frank. Miep giver derfor Otto datteren dagbog. Han var overvældet over Annes værk.

Otto Frank var ikke klar over, at hans egen datter havde ført en så velskrevet dagbog, mens de skjulte sig for Nazisterne. Det var hårdt for ham at læse disse sider.

Billedet stammer fra en udstilling om Anne Frank, “Anne Frank – a History for Today”, i Holland i 2009.
Foto: Bas Czerwinski / Ritzau Scanpix

Disse ord og sætninger som var fyldt med de forfærdelige begivenheder familien var vidner til blandet med de kærlige øjeblikke som familien delte under krigen. Og ikke mindst de passager med Annes inderste tanker om drømme. 

For dette var første gang, at han så en mere privat side af sin datter. 

Anne var ellers en stille pige og alle de tanker i bogen havde hun holdt for sig selv.

Foto: Far og datter / Anne og Otto Frank, juli 1941 – AP

Otto Frank vil udgive bogen på egne præmisser

Otto Frank var rørt over Annes brændende ønske om, at blive forfatter. Derfor begyndte han at overveje at få hendes bog udgivet.

Dagbogen var ikke god nok til at blive udgivet i Otto Franks øjne.

Der var nogle passager, navne og oplevelser som ikke skulle ud til den virkelige verden. Han redigerer i datterens værk, så den kunne blive udgivet på sine egne præmisser. 

De ting, der ikke kom med i den endelige version var nogle bestemte passager, hvor Anne f.eks. kritiserer hendes forældre – og især hendes egen mor. 

Der var også passager i dagbogen, hvor Anne skrev om sin blomstrende seksualitet. Disse sider måtte heller ikke komme med, selvom det er en meget basal ting for ethvert ungt menneske at føle og mærke disse varme og til tider underlige følelser. 

Anne Frank bliver bestseller

Efter have pillet de saftige dele ud af datterens dagbog, ender den med at blive udgivet på ca. 70 sprog og bliver solgt i boghandlere kloden rundt. 

Og folk er ellevilde. Hele verden elsker Anne og hendes dagbog.

Foto: Anne Franks Dagbog er blevet udgivet og oversat til over 70 sprog. Den er også blevet en del af pensum i mange skoler. (annefrank.org)

Den udgives bl.a.  i Tyskland, Frankrig, Storbritannien og USA. Selv i Japan bliver den en bestseller, hvilket er vildt nok, taget i betragtning af at Japan spillede på nazisternes hold under krigen. 

Trods dette, så blev Anne Frank meget hurtigt betragtet som værende en vigtig historisk person og hun blev dermed et symbol på den ødelagte ungdom under krigen. 

Der laves prisvindende teaterstykker og film baseret på dagbogen. Fortolkninger, som via deres dramatiseringer har været med til at give fortællingen romantisk dybde og svære følelser – altså de ting, som Otto Frank ikke brød sig om ved det originale værk. 

Foto: Mindeplader ved familiens hus i Amsterdam.

Hvem skrev Anne Franks dagbog?

Det kan diskuteres om, hvorvidt Anne selv har skrevet bogen. 

Det korte svar er, at det har hun.

I denne sammenhæng skal man også tage udgangspunkt i selve faderen Ottos situation:

At skulle læse sin egen datters dagbog efter selv at have siddet i koncentrationslejr må have været en smertefuld oplevelse. Hvorefter han kunne sidde tilbage uden sine døtre og kone – for de klarede den ikke.

Foto: 1 januar 1930 – Anne Frank med sin far og søster. (Jewish Museum Frankfurt / Museum Judengasse)

Det er klart at datterens værk måtte ud på en eller anden måde, så hun i det mindste kunne blive forfatter post mortem. Med dette i mente skal vi også huske på at bag enhver bestseller-bog er der en redaktør, som tilpasser værket og derfor udelader nogle ting. 

For i sidste ende ville Otto Frank nok også beskytte den unge datteren og også sin egen kones eftermæle. For selvom en dagbog ved første øjekast var en død-ting, så kom den til at betyde alverden for Faderen – ligesom den gjorde for Anne.

Foto: Otto Frank med prisen ‘the Golden Pan’, som blev givet da bogen havde solgt 1 million eksemplarer – London on June 14, 1971. (ave Caulkin / AP file)

Kilder

Folkedrab: “De jødiske ofre”, Folkedrab.dk (set 11/06-2022)

Haase, Charlotte: “Anne Franks Dagbog” Dagbladet Information (2004)

Larsen, Niels-Erik: “Anne Frank”, Lex.dk (30/12-2020)

Anne Frank House: “The Publication of the Diary”, annefrankhouse.org (set 12/06-2022)