Fund Af Kongeligt Krigsskib Er Nu Med Til At Løse En 300-år Gammel Gåde

Vraget af et britisk krigsskib er for nyligt blevet identificeret. Historikere peger på, at denne opdagelse kan ændre vores fundamentale forståelse af livet i 1600-tallet. Men, hvorfor er netop dette fund en så stor opdagelse?

Af Regitze Jørgensdatter Viborg

Foto: Vraget, hvor man kan ane kanonerne – Norfolk Historic Shipwrecks

Ude på det syv verdenshave findes der utallige mysterier, myter og spor fra fortiden. Dykker man ned på havbunden kan man ofte finde de hemmeligheder, som havet gemmer på og har gemt på, selv før der var mennesker til.

Historien er overalt. Den er med os hver eneste dag. Vi er omringet af fortiden og selv på havets bund kan man finde tegn på historien. Vi skal dog ‘kun’ et par hundrede år tilbage til at være vidne til denne historie.

Nærmere det 17. århundrede, hvor der er tale om det 340 år skib HMS Gloucester, hvis vrag man for ganske nyligt har kunne identificere.

Rent faktisk fandt man vraget tilbage i 2007, men det er først nu at man 100% har kunne identificere vraget. Det blev dengang opdaget af brødrene Lincoln og Julian Barnwell, som lokaliserede det ved Norfolks kyst i England.

Brødrene: Julian og Lincoln Barnwell, som fandt vraget .Credit: Norfolk Historic Shipwrecks

HMS Gloucester fik afgørende betydning for kongehuset

Ombord havde det 50 kanoner og da det blev bygget i 1652, var det med det formål at tjene den britiske flåde. Gloucester har været vidne til nogle af de største søslag i sin samtid.

Maleri: “The Wreck of the Gloucester off Yarmout, 6 May 1682” af Johan Danckerts. Credit: Wikimedia Commons

Skibet sank den 6 maj 1683 og det tog under en time at synke. Af besætningen omkom mellem 125-250. 

Trods tabet af menneskeliv, så var det ikke dette folk var mest bekymret over. For der var nemlig en slags VIP-passager ombord – nemlig en kommende konge.

Den kommende konge var James Stuart. Han blev senere kong James 2. af England og James 7. af Scotland. Rejsens formål var at bringe James til Edinburgh for at hente hans højgravide kone.

Sammen ville de tage videre til kong Charles II’s hof i London i tide, så hun forhåbentlig ville føde en arving. (Læs: en dreng – selvom kvinder kan føde børn og bløde i flere dag uden at dø, så måtte de åbenbart ikke blive regent på denne tid..) 

Trekantsdrama til søs og efterspillet

James Stuart var tæt på at omkomme, men i sidste øjeblik kom han i sikkerhed. Hvad der end forsinkede den kommende konge med at komme væk fra den synkende skude vides ikke.

Men det kostede menneskeliv. For ifølge protokollen, så skal besætningen blive ombord indtil de royale har forladt skuden.

Maleri: Kong Charles II af England, som ventede James Stuart – Credit: Royal Collection of the United Kingdom

Der er i eftertiden blevet nedskrevet beretninger fra dem, der overlevede – heriblandt den kommende konge James Stuart. James havde nemlig fortalt om det ‘trekantsdrama’, der udspillede sig i de afgørende øjeblikke.

Trekantsdramaet var mellem den kommende konge James Stuart, en kommende hertug og skibets kaptajn James Ayres.

Maleri: HMS Gloucester – (c1750-c1800) – Credit: National Maritime Museum

Som enhver stolt mand, så trak James halen mellem benene og skød skylden på en anden – nemlig kaptajnen. James fralagde sig al ansvar og skyld og kastede den over på Kaptajn Ayres. James forlangte at Ayres blev hængt. Han fik dog en mildere straf og blev sendt for en krigsret og efterfølgende fængslet.

James blev konge af England og Skotland og sad på magten fra 1685 til 1688, hvor han bliver afsat. Det skete under den “Glorværdige Revolution”, hvor parlamentet skaffer sig af med ham. Efter han er blevet afsat kommer han i eksil hos den franske konge Ludvig den 14., hvor han bor på det pompøse slot i Versailles. 

Banebrydende opdagelse

Forskere mener nu at dette fund kan komme til at ændre vores fundamentale forståelse på livet i 1600-tallet: Både socialt, maritimt og politisk.

Foto: De to brødre med de artefakter, som er blevet taget op fra vraget. – Getty

For der er faktisk tale om at dette vrag kan gøre os klogere på forliset og navigere historikere ind på, hvad der egentlig var gået til, da skibet sank. Og ikke mindst, hvem skylden lå hos.

På Norwich Castle Museum kan man til foråret opleve dele af vraget samt blive klogere på skibets historie og forskernes arbejde med at bevare historien. Så vi må håbe på, at de kan grave historierne frem inden da.

Foto: Artefakter man fandt ved vraget. Credit: UEA

Forfædre til George Washington

Sammen med vraget fandt man også en del ejendele, som også kommer med på udstillingen. Der er bl.a. tale om tøj, sko, navigationsudstyr, personlige ejendele og en helvedes masse vinflasker. Uåbnede flasker, som giver forskere gode muligheder for fremtidig forskning.

Foto: Våbenskjoldet – Credit: PA media.

En af flaskerne bærer et segl med et våbenskjold fra familien ‘Legge’ – som var forfædre til USAs første præsident George Washington. Våbenskjoldet er i øvrigt en slags kladde til, hvad der senere blev til det amerikanske nationalflag Stars and Stripes. 

Største fund til søs siden 1982

Historikere mener at dette fund er den største maritime opdagelse til dato, siden man fandt skibet Marie Rose tilbage i 1982.

Historien om skibet Mary Rose går helt tilbage til Tudor-dynastiet, hvor det tjente flåden under kong Henry 8. Skibet sank under et slag i 1545, men det er en helt anden historie.

Foto: Resterne af skibet Mary Rose, som kan opleves på The Mary Rose Museum i Portsmouth, England – Getty.

KILDER

Thomas, Tobi: “Wreck of Royal Navy warship sunk in 1682 identified off Norfolk coast”, the Guaridan, 10/6-2022

Sabin, Lamiat: ”HMS Gloucester: Wreckage of warship that carried King James II found off Norfolk coast”, Independent – 10/06-2022

Redaktionen: “HMS Gloucester warship wreck discovered centuries after sinking that nearly killed future king”, ITV (10/06-2022)