Aalborg Har Europas Vildeste Jazzsamling: Center For Dansk Jazzhistorie 

Ved havnefronten i Aalborg har Center for Dansk Jazzhistorie til huse. Centeret er en guldgrube, der har alt inden for jazz spredt ud over en imponerende samling af arkivmateriale. Det er anset som en af europas største og fineste samlinger. Centeret handler ikke kun om musikken, men også miljøerne, arrangørerne, tidsskrifterne og ikke mindst musikerne

Af Regitze Jørgensdatter Viborg

Fotografier: ©tilbagetilfortiden.dk

AALBORG: Ved en parkeringsplads overfor Musikkens Hus ligger Center for Dansk Jazzhistorie. Udadtil ser det ikke prangende ud, men på den jyske hede så ved centeret godt selv, hvad det har at byde på. Udover dansk jazz, så gemmer arkivet også på udenlandsk jazz og blues. Alt dette fordelt ud på plader, CD’er, film, videoer, lydbånd, litteratur, tidsskrifter, scrapbøger og memorabilia. Samlingen består i dag af 90.000 LP’er og CD’er, 1.300 EP’er, 2.200 kassettebånd, 19.000 bøger og magasiner, 1.450 VHS-bånd, 500 ruller 16 mm film, 2.500 78’ere og 44 Laser discs, og der bliver hele tiden tilføjet nye ting til samlingen. Siden sin spæde start på Aalborg Universitet i 2006 fået uofficiel status som nationalarkiv for dansk jazz.

Arkivets Oprindelse

Da arkivet startede var det med økonomisk støtte fra fonde og Aalborg Universitet. Fra 2002 til 2008 blev samlingen etableret og der blev indkøbt private samlinger. En af de første samlinger der blev opkøbt var anmelderen Erik Wiedemanns samling af CD’er og Lp’er, som senere blev suppleret med radiojazzværten Peter Tages samling. I 2016 blev det en selvejende institution. Efter etableringen af samlingen bliver der stadig tilføjet flere ting til samlingen, men det er udelukkende donationer fra en række institutioner og privatpersoner. Bag samlingen har centeret sidenhen fået skabt et netværk af jazzanmeldere, forskere, musikere og forfattere, der sammen er med til udvide samlingen og oplyse historien. institutioner og foreninger, fra de rytmiske dag- og aftensskoler til musikkonservatoriet, Jazz9tus, Aalborg Internationale Guitarfestival og Den Blå Festival. Centeret er derfor blevet en central del af et netværk med mange aktører, der alle bidrager til at få jazzmiljøet til at blomstre.

Guldalder For Dansk Jazz

Størstedelen af samlingen stammer fra 1940’erne, der gerne anses for dansk jazz’ guldalder. Den er omfattende, men giver sig ikke ud for at rumme samtlige danske jazzudgivelser. Selvom pladerne indeholder jazz med danske musikere, vil man rundt om i samlingen finde tidlige indslag med amerikanske gæstesolister, og andre plader med deltagelse af svenske og norske musikere. I den forbindelse er det værd at huske på, at nogle danske musikere under besættelsen drog over Sundet til Sverige og at prominente danske musikere gæstede Sverige i årene efter 2. verdenskrig

‘The Jazz Media Collection’

En af samlingens hovedattraktioner er ‘the Jazz Media Collection’. Det er en filmsamlingen fra Karl Emil Knudsens private samling. Hovedparten af samlingen består af 16 mm filmruller, men også en del VHS-videobånd. Samlingen bliver løbende digitaliseret, da de originale levn i form af filmruller ikke holder evigt. Med sine ca. 70.000 enheder inden for fonogrammer, litteratur, fotografier og audiovisuelt materiale er “The Jazz Media Collection” den største af de tre samlinger centret besidder. Karl Emil Knudsens samling ejes i fællesskab med Det Kongelige Bibliotek.

Blueshistorie Gennem Det 20. Århundrede

Bluessamlingen er overordnet inddelt i to dele. Vinylsamlingen på 3061 titler og CD samlingen på 1472 titler. I CD samlingen indgår der både blues og gospel. Samlingen dokumenterer det 20. århundredes blueshistorie i USA i alle musikkens facetter. Fra field recordings af gamle worksongs, folk songs etc. over race records fra mellemkrigstiden frem til efterkrigstidens populære rhythm & blues i dens mange stilistiske afskygninger. Også de sidste årtiers meget forskellige bud på contemporary blues er dækket bredt ind. Ligeledes råder Jazzcenteret over ”Leo Mathisen Collection”, som har tilhørt den danske swingmusiker, der blev doneret til centeret af hans datter. 

Udklipsarkivet

Dernæst huser deres tidsskriftsamlingen godt 19.000 eksemplarer, hvor en stor del er amerikanske, engelske og tyske. Hertil kommer en næsten komplet samling af danske jazztidsskrifter samt række specielle tidsskrifter for smallere genrer. Man kan også dykke ned i udklipsarkivet , der oprindeligt blev etableret på Det Danske Jazzcenter i Rønnede af Arnvid Meyer. Ved lukningen af Jazzcentret i 1997 blev det omfattende arkiv overdraget til JazzDanmark, hvorfra det blev overgivet til centeret Arkivet rummer avisomtaler, PR materiale fotos oma. af tusindvis af danske og udenlandske musikere og bands. Institutionen er i dag den eneste herhjemme, der er aktiv i indsamlingen, registreringen og bevaringen af materialer, som har tilknytning til den danske jazzhistorie.

Jan Perssons Bidrag Til Den Danske Jazzscene

Udover det musikalske kan man også finde fotografier,  som de løbende er i færd med at digitalisere. Specielt billeder taget af den nu afdøde danske fotograf Jan Persson. Siden 1960’erne har Persson med sit kamera indfanget store og små begivenheder på danske jazzscene. Mest ikonisk er hans fotografier af Louis Armstrong, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Jim Morrison og Miles Davis. Da han gik på pension donerede han 15.000 billeder fra sit omfattende arkiv til Aalborg Universitet. Jan Persson døde i 2018, men hans fotografier lever stadig videre i samlingen. Over 14.000 er blevet digitaliseret og ligger gratis til download for ikke kommerciel brug på janperssoncollection.dk.

Støt Op Om Centeret

Overskuddet fra aktiviteterne er sammen med donationer fra privatpersoner og fonde med til at finansiere driften af centret. Langt den overvejende del af arbejdet på Jazzcenteret varetages af frivillige og ulønnede medhjælpere. Det er kun tilladt for medlemmer af deres venneforening at låne materialer med hjem. For de nysgerrige besøgende, så er det muligt at dykke ned i musikken og i historien på selve arkivet. Derudover er det venneforeningen der holder gang i hjulene på centeret med et mindre årligt kontingent. Som medlem får man mulighed for at låne materialer fra samlingen med hjem, adgang til en unik samling af lydfiler med interviews, koncertoptagelser m.m., og gratis adgang til arrangementerne i centeret. Du kan læse mere om, hvordan du støtter op om centeret og, hvor meget det koster på deres hjemmeside

Oplev Intimkoncerter, Jazztalks, Pladeaftener… 

Stedet er ligeså pulserende som et par gode ‘jazz-hands’, og der sker altid noget. Udover den åbne interaktion i arkivet, så er jazzcenteret ramme for en lang række aktiviteter. Der afholdes blandt andet mindre koncerter, jazztalks med både lokale og gæstende musikere, pladeaftenener, foredrag, filmforevisninger og radiobiograf. På centerets hjemmeside og facebookside kan man holde øje med, hvilke arrangementer der afholdes.  Museet har åbent hverdage 11–15 og det er gratis at besøge samlingen. Man kan nemt blive forgabt blandt de meter lange gange med reoler, der er spækket med jazz i alle stilarter, former og afskygninger. Hvis du befinder dig i Aalborg eller planlægger et smut forbi Nordjylland, så put Centeret for Dansk Jazz på din agenda – det er et must, hvis du som os er pjattet med musikhistorie og især jazzhistorie. 

Kildeliste:

Stenbakken, Jens: “Når Jazz Fortæller Historier”, Nordjyske Stiftstidende, (29/11-2006)

Stenbakken, Jens: “Det Levende Jazzarkiv”, Nordjyske Stiftstidende, (02/01-2014)

Sjølind, Niels: “Dansk Jazz på 78’ere” Center for Dansk Jazzhistorie, (2018)

Sonne, Birgitte: “Center for Dansk Jazzhistorie flytter: Vi har fundet en perfekt beliggenhed” Nordjyske, (08/01-2021)

Leave a Reply