7000 år gammelt arkitektonisk mysterium udgravet i Tjekkiet

I udkanten af Prag er arkærologer i øjeblikket ved at afdække en bygningsstruktur fra stenalderen. Eksperter håber, at forskningen vil afsløre flere oplysninger om et 7000 år gammelt arkitektonisk mysterium.

Af Regitze Jørgensdatter Viborg

Foto: Archaeological Institute of the Academy of Sciences

I Danmark forbinder vi stenalderen med moselig, flintesten og gravhøje. Men i Centraleuropa er det de mystiske rondler, der dominerer tidsperiodens eftermæle. 

Det er rester fra en cirkulær bygning, som er blevet gravet frem. En landsby baseret på landbrug kunne have været samlet blandt bygningen, men man ved endnu ikke, hvad formålet med strukturen har været helt præcist.

Udgravningen set fra oven. Archaeological Institute of the Academy of Sciences

I Tjekkiet har man ganske for nyligt udgravet et kæmpe fortidsfund. Den såkaldte rundel, bygget for omkring 7.000 år siden, ligger i distriktet Vinoř i udkanten af hovedstaden Prag.

Der er tale om fænomenet ‘rundler’ og dette fund er et af de større og bedre bevaret, end dem man kender til.

Hvad er rondler?

Fænomenet er det ældste bevis på arkitektur i hele Europa. Rundler er store cirkulære strukturer rester fra den neolitiske periode, der blev bygget mellem 4600-4900 f.Kr – altså for 7.000 år siden. Det gør dem til de ældste monumentale bygninger i Europa.

Det er helt nøjagtigt cirkulere grøfter, der fungerer lidt som en voldgrav.

Bygget mere end 2.000 år før Stonehenge eller de egyptiske pyramider, er disse mærkelige ruiner forblevet indhyllet i mystik.

Det der netop er specielt ved denne rundel er, at den er helt exceptionelt velbevaret. Selvom det er for tidligt at slå fast, hvad det kunne have været, så kunne det have været brugt som et handelscentrum, men man er ikke helt sikker.

Mulig forbindelse til kultiske ritualer

For det kunne også tyde på at have været brugt af en religiøs kult, hvor de har brugt rundlen til at udføre overgangsritualer. For mange har i eftertiden tolket formålet med dem til at kunne have tjent et direkte kultisk formål. Man er dog overbevist om at den grundlæggende funktion har været at samle folk.

Skitse af forskellige rondler, man har udgravet – reasearchergate.net

Vildere er, at det kunne have haft funktion som en kaldender, hvis man ser på rundlens form og indgange. Arkæologer har tidligere peget på at man har brugt dem som et slags observatorium.

For mærkværdigt nok er indgangene placeret på linje med solopgang og solopgang ved solhverv.

Illustration: Ved solhverv er portene på linje med solopgang og solnedgang.

Forskere ved dog med sikkerhed at den har tilhørt “Stroked lettroende kultuen’, der er en ældgammel civilisation, der eksisterede fra 4.900 f.v.t. til 4.400 f.v.t. Det var en civilisation, der bosatte sig i fælleshytter i landbrugslandsbyer.

Institute of Archaeology of the Czech Academy of Sciences

Den udgravede cirkel er ca. 55 meter i diameter – hvilket er omkring det samme som højden på tårnet i Pisa. Derudover har grundplanen tre separate indgange. 

Arkæologer har fundet fragmenter af potteskår, stenværktøjer, samt knogler fra dyr. Sidstnævnte var ganske almindeligt at bygge dissse struktur med tilbage i stenalderen. For det er vigtigt at huske på, at man i stenalderen endnu ikke havde opdaget jern.

Opdaget af bygningsarbejde i 1980’erne

Rent faktisk har man kendt til dens eksistens siden 1980’erne, da man nedlagde gas- og vandledninger ned i jorden. Det er dog først nu, at man har udgravet hele herligheden, hvorfor man nu ved endnu mere omkring Vinořs runddel.

Billede fra udgravningen – Archaeological Institute of the Academy of Sciences

Ved hjælp af kulstofs-datering har man kunne finde frem til, hvor langt tilbage i tiden den har eksisteret. Dateringen har gjort det muligt for forskere at linke runddelen til andre oldtidsbyer, som man har udgravet i nærområdet.

Kulstofs-dateringen røber om dens alder til at være et sted mellem 4900 år f.v.t. til 4600 f.v.t. – og det er ret bredt tidsrum.

Billede fra udgravningen – Archaeological Institute of the Academy of Sciences

I Europa, helt præcist i Centraleuropa, kender man til over 200 rundler, hvoraf 35 af dem findes i Tjekkiet.

Disse runddele var populære i ca. tre århundreder. Den gennemsnitlige ‘levetid’ for disse strukturer strække sig over to til tre århundreder. Hvilket var en relativt kort levetid. Men pludselig forsvandt de fra arkæologernes radar. Opførelsen af disse runddele stoppede brat o. 4600 f.v.t. og vi ved endnu ikke hvorfor. 

Forskere håber nu på at opdagelsen kan få dem på sporet, så man kan opdage noget, som vil indikere bygningens faktiske funktion. 

Det forbliver indtil videre et mysterium, men med tiden kan fundet af denne runddel muligvis være med til at løse en oldgammel gåde.

Kilder: 

https://www.livescience.com/neolithic-roundel-structure-prague

https://english.radio.cz/archaeologists-prague-uncover-ancient-neolithic-structure-8760696

https://wblog.wiki/da/Rondel_enclosure

https://faktalink.dk/stenalderen-faktalink-light