Hvordan Vinder Man En Nobelpris? – Her er alt, du skal vide om den prestigefyldte pris

Det er en international hæderspris, der årligt bliver uddelt indenfor forskellige kategorier. Prisuddelingen har gennem historien været en vigtig anerkendelse indenfor videnskaben og i kulturen. Men hvad bør du vide om prisen? 

Af Regitze Jørgensdatter Viborg

Hvorfor hedder det Nobelprisen? 

Navnet ‘nobelprisen’ har intet at gøre med at være nobel. For manden, der har lagt navn til prisen hed Alfred Nobel. Den svenskfødte Alfred opfandt dynamitten og i sit testamente stiftede han prisen. 

Alfred Nobel (1833–1896) kilde: Britannica.com

Hvilke kategorier bliver nobelprisen uddelt i?

Der findes i alt seks kategorier:

  • Fysik
  • Kemi
  • Medicin
  • Litteratur
  • Fredprisen
  • Mindepris i økonomi 

Sidstnævnte kategorier blev først tilføjet i 1968. Den blev tilføjet af den svenske Riksbank, til minde om Alfred Nobel. Prisen uddeles med henblik på en der har gjort noget enestående indenfor økonomisk videnskab. 

Hvad vinder man?

Som vinder af en nobelpris, vinder man ikke bare æren. Selvom det i sig selv er en stor hæder og anerkendelse af ens livsværk, så er gevinsten stor. 

Malala Yousafzai med sit diplom og medalje i 2014. Hun var 17 år og derfor den yngste til at modtage en Nobelpris – kilde: Odd Andersen

For udover prisen følger der en medalje, et diplom, et tilbud om svensk statsborgerskab, og en stor sum penge med. Og det er ikke bare et par tusinde kroner – men hele ti millioner, som man får ind på kontoen. Dog er der lige et lille men, for hvis man er mere end én til at modtage prisen, så deler man beløbet. 

Hvornår blev Nobelprisen uddelt første gang? 

Prisen blev uddelt for første gang i året 1901. Traditionen tro bliver priserne uddelt hvert år på Nobels dødsdag – den 10. december. Prisuddelingen sker i Stockholm – undtagen uddelingen af fredsprisen. Den bliver uddelt i Norges hovedstad, Oslo.

Illustration fra den allerførste prisuddeling i 1901.

Offentliggørelsen af prismodtagerne sker altid i oktober-måned, men de må vente med at få fingrene i medaljen indtil uddelingen løber af stabelen i december. 

Hvem udvælger vinderne af nobelpriserne?

Alle prismodtagerne, på nær fredsprisen, bliver bestemt af diverse videnskabs akademier og institutter i sverige. 

Den svensk-norske union (1814–1905) kilde: wikiwand

Udvælgelsen af fredsprisen er dog lidt mere kringlet i den forstand, at det er nabolandet Norge, der bestemmer modtager af denne pris. 

For dengang man oprettede priserne, var Sverige i en unionen med Norge. Det er en lidt længere forklaring, men lang historie kort, så var det på denne tid Sverige, som styrede udenrigspolitikken i unionen. 

Unionens diplomatflag – kilde: Wikimedia

I sit testamente skrev Nobel derfor, at det ville være mest rigtigt, hvis Norge stod for uddelingen af Nobels fredspris. Det gjorde han med henblik på, at det blev en mere retfærdig beslutning. Sverige kunne jo altid bruge fredsprisen som en måde at favorisere nogle nationer frem for andre. 

Hvor mange danskere har vundet en Nobelpris?

Set i bakspejlet er det måske en meget god ting, at Alfred Nobel ikke lod vores svenske fjender bestemme ene og alene over, hvem der skal vinde priserne. 

Indtil videre har 14 danskere vundet en Nobelpris. Senest i år, 2022, har den danske kemier Morten Meldal vundet nobelprisen i kemi. Men han er dog ikke alene om at dele prisen og de mange millioner. 

Kilde: Latvia Posts English

Han deler nemlig prisen med to amerikanere. Sammen har de tre opdaget kobber-aktiveret klikkemi og dets brug i bioorthogonal kemi i levende celler. Hvilken videnskab, der står bag disse fine videnskabelige ord, aner jeg ikke – men du kan læse mere om deres forskning her: https://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2022/10/professor-fra-koebenhavns-universitet-vinder-nobelprisen-i-kemi/

Hvordan vinder man en Nobelpris? 

Vil man komme på samme liste som Niels Bohr, så skal du læse godt med nu. For selvom enhver kan fortælle dig at du skal gøre dig umage i skolen og få gode karakterer – så er det ikke hele sandheden.

I Alfred Nobels testamente står der, at priserne skal “uddeles til personer, der i det forgangne år har gavnet menneskeheden”. Det kan være alt fra forskning til en genstand eller en bestemt handling.

For at overhovedet komme i betragtning til en Nobelpris, skal du nomineres. Og det er altså ikke muligt at nominere sig selv. 

Oversigt over nomineringsforløbet – kilde: Nobel Prize

I øvrigt har du bedst chance for at komme i betragtning, hvis du teamer op med en franskmand eller en amerikaner. For hvis man ser på statistikken over vinderne gennem tiden, så er der flest prismodtagere fra Frankrig og USA.

Rent geografisk skal du dog blive i Europa, da størstedelen af vinderne også boede i Europa. Og du må endelig ikke peake for tidligt – for den gennemsnitlige alder for nobelprisvinder er 60.

Husk på, at der er forskellige kategorier og man kan simpelthen ikke vinde alt her i livet. Der findes dog få personer, som har vundet den prestigefyldte pris hele to gange: bl.a. atomfysikeren Marie Curie, der vandt fysik-prisen i 1903 og igen i 1911 i  kategorien kemi.

Marie Curie i sit laboratorie, Paris 1911 – TIME LIFE PICTURES

Helt bemærkelsesværdigt var hun den første kvinde til nogensinde at vinde Nobelprisen og også den første til at vinde prisen to gange. Men vi kan ikke alle være lige så kløgtige som madame Curie. Derfor bør du primært dygtiggøre dig indenfor ét af områderne. Men jeg anbefaler helt klart, at du stadig husker at lytte med i historietimerne. 

For i sidste ende kan man ikke være god til det hele. Mange af historiens største videnskabsmænd var faktisk ikke skarpe i alverdens færdigheder. Tag Einstein for eksempel – han kunne regne den ud som det geni han var, men han var ret så ringe så mange andre ting. Men det er en helt anden historie. 

Albert Einstein – Hulton Archive

Kilder

https://denstoredanske.lex.dk/Nobelprisen

https://faa.dk/artikel/fakta-manden-bag-dynamitten-har-lagt-navn-til-nobelprisen-2022-10-6

https://illvid.dk/fortiden/historie/videnskabshistorie/nobelprisen-hvad-er-nobelprisen

https://universitetshistorie.ku.dk/personer_og_priser/nobelpristagere/