Olsen-Bandens fjerde medlem: Kirsten Walther

Hun var kendt som det larmende og storblomstrende festfyrværkeri, der sørgede for at holde Egon, Benny og Kjeld i ørerne. Hun var sexet, snusfornuftig på og var på mange måder det fjerde medlem af ”Olsen-Banden”.

Af Regitze Jørgensdatter Viborg

Den unge Kirsten debuterede i Studenterrevyen i 1953 og få år efter, i 1956, dimitterede hun fra Privatteatrernes Elevskole. En teaterskole, der i øvrigt blev nedlagt i 1968 og lagt sammen med, hvad vi i dag kender som Statens Teaterskole.

Selvom vi i dag har uddannelser specifikt til film og tv så var det en helt anden tid dengang. For alle de folkekære skuespillere, der var med i filmene havde også deres daglige gang på landets teatre. Nogle af tv-optagelserne dengang blev lagt meget tidligt på dagen, så skuespillerne kunne nå at være med til prøverne på de forskellige teatre.

Kirsten slog for alvor igennem på det hvide lærred, da Erik Balling fra 1968 brugte hende i rollen som Yvonne i Olsen-Banden-filmene.

Næsten samtidig fik hun for alvor fat i den brede del af befolkningen, da hun uge efter uge tonede frem på TV-skærmen som Karla i “Huset på Christianshavn”. I rollen som både Karla og Yvonne var hun kendt og karakteriseret for sin særlige københavner-dialekt.

Hun begav sig også ud i satireprogrammet på DR “Hov-Hov”, som blev sendt fra 1968. Her parodierede hun forskellige kendisser.

Også på de skrå brædder havde Kirsten Walther succes med sin helt unikke måde at servere sine replikker på. Bl.a. på ABC Teatret, Nørrebro Teater, Amagerscenen, Folketeatret og i Cirkus Revyen 

Et mysterie privat

Men selvom hun i sin rolle som Yvonne var både højtråbende og frembrusende, var skuespiller Kirsten Walther særdeles privat, når kameraet var slukket. For selv overfor sine kollegaer var hun lidt af et mysterium.

De lærte hende aldrig rigtig at kende, eller kom aldrig ind på livet af hende. For det tillod hun ikke. Når arbejdet var færdigt, skyndte hun sig hjem til Holte for at passe, hvad hun anså for at være sin vigtigste rolle i livet. Nemlig rollen som husmor for ægtemanden Palle og deres adoptivsøn Ole.

Palle mødte hun på elevskolen, da han oprindeligt også var skuespiller. De bliver gift i 1959 og i 1966 adopterer de en to-årig grønlandsk dreng, som de kalder Ole.

Kirsten døde af et hjertestop i 1987. 53 år gammel blev hun, og i årene forinden havde hun været stærkt plaget af sceneskræk med flere afbud i sidste øjeblik som resultat. Hun takkede ja til ganske få roller og en af de sidste roller, som Kirsten spillede, var i den allerførste opsætning af Sebastians “Skatteøen”, som havde premiere i 1986 på Folketeatret.