1963: Martin Luther King Jr. arresteres

I 1963 blev Martin Luther King Jr. arresteret og sendt i fængsel, fordi han og andre protesterede mod racediskrimineringen i Birmingham, Alabama. Birmingham i 1963 var et svært sted for at leve i under raceadskillelsen. Alt var adskilt, fra virksomheder til kirker til biblioteker. Men det stoppede ikke Martin Luther King.

Af Regitze Jørgensdatter Viborg

Foto: 1963: Mugshot af Martin Luther King Jr., Birmingham, Alabama.

Selvom at en domstol sagde, at han ikke måtte afholde protester i Birmingham, så stoppede det ham ikke. For en fængselsdom her og der betød ikke noget for ham, da han havde sag, som talte for afskaffelse af raceadskillelse, økonomisk og social ulighed, og sorte amerikaneres manglende borgerrettigheder i forhold til hvide.

Martin Luther King Jr. ville se en forandring. Eller rettere – skabe en forandring, og det kunne han ikke længere vente på skulle ske. 

Senere samme år afholder han sin tale ‘I Have A Dream” i Washington DC.

Foto: Martin Luther King ved sin berømte tale “I have a dream”, Washington D.C., 28. august 1963

Modtog Nobelprisen

United States Library of Congress's Prints and Photographs division

Foto: Martin Luther King Jr. modtager Nobels Fredspris i 1964.

Året efter i 1964 modtog han Nobels fredspris. Det gjorde han på baggrund af sin kamp mod raceadskillelse, som han førte med en filosofi om ikke at bruge vold. 

Der er stadig lang vej igen, når det kommer til at bekæmpe racisme, økonomisk og social ulighed – især i USA. Men mange har stadig en drøm om, at det en dag vil være fortid – som Martin Luther også gik og drømte om engang. 

Martin Luther King Day

Han anses som én af de største skikkelser i amerikansk historie. I 1986 blev der i USA indført en national helligdag til ære for ham “Martin Luther King Day”, som afholdes den 3. mandag i januar. 

Der skulle der i øvrigt omkring 6. millioner underskrifter til at få igennem hos den daværende præsident Ronald Regan, men det er en helt anden historie. 

Foto: Luther mødte mange verdensledere og han mødte også paven. Her ses Luther med Pave Paul VI i 1964 under en audiens i Vatikanet.