Podcastserie vil omskrive historien om Københavns Rådhus

I over et år har jeg sammen med en rådhusbetjent gået på opdagelse inde på Københavns Rådhus. Et rådhus, man betragter som nationalromantikkens hovedværk – men som er gået i glemmebogen. Det er et opgør med en forfejlet historieformidling, som nu bliver skrevet om i en podcast.

Af Regitze Jørgensdatter Viborg

Da jeg tilbage i august 2021 tager kontakt til rådhusbetjenten, var det fordi jeg havde hørt at han er den eneste, der kender rådhuset ud og ind. Vi aftaler at mødes på rådhuset, så jeg kunne interviewe ham til en eventuel artikel til min historieblog Tilbage Til Fortiden.

Egentlig havde jeg ikke den store forventning, da Wikipedia, Lex.dk og andre sider egentlig giver et godt indblik i husets historie. Men da jeg træder ind ad hovedporten og går ind i den store rådhushal, bliver jeg grebet af historiens vingesus.

Foto: Rådhushallen, Grønlunds Forlag.

Jeg har taget en lille blok med, som jeg skriver noter på. Rådhusbetjenten viser mig rundt i bygningen og fortæller at han har været ansat her i knap 25 år. Vi når kun at se en lille del af huset . Da jeg kommer hjem og ser på min notesblok, med et utal af noter fra mit besøg, går det op for mig, at denne historie fortjener meget mere end en sølle artikel.

Uge efter uge fortsætter vi med at mødes på rådhuset og hver gang viser han mig nye rum og fortæller om alle de ting, som rådhusbetjentene har fundet ud af, mens de har arbejdet der. Rådhusbetjentene er som en slags detektiver herinde. For der dukker hele tiden nye historier op, som de nærmest ugentligt falder over.

Foto: Rådhusbetjenten Kristoffer. Kreditering: Anne-Sophie Gro Hansen

Efter nogle måneder begynder jeg at forstå, hvor vild denne fortælling er. Jeg begynder at forstå, at vi rent faktisk ikke ved en skid om det her hus.

Midt på rådhuspladsen i hjertet af København står der en bygning, som vi kender som Københavns Rådhus. Det er meget mere end et rådhus. For de tykke mure gemmer på en slags udvidet Saxos Danmarkskrønike.

Det er et arkitektonisk mesterværk skabt af arkitekten Martin Nyrop. En arkitekt, der bl.a. har Bispebjerg Hospital og Eliaskirken med sig i bagagen. Mange historikere og den almene Københavner tror vi kender til bygningens oprindelse.

Fotografi: Rådhusets arkitekt Martin Nyrop, 1905 – Det Kgl. Bibliotek

Men alt, hvad du ved om huset er ikke den hele sandhed. 

Da huset står færdigt i 1905 har Nyrop rig mulighed for at fortælle om, hvad det er for et mesterværk af en genistreg han har begået. Men han sagde ingenting. Han efterlader et mysterie midt i vores hovedstad, og da han i 1921 dør, så tager han gåderne med sig graven.

Det eneste han efterlod var spor. For i alle afkroge af huset gemmer der sig spor, gåder og ikke mindst guddommelige fejl.

Der findes dog bøger og internet-artikler om huset, men de kommer dog aldrig i nærheden af, hvad der er sandt. For disse tekster leder allesammen tilbage til den samme bog – “Københavns Raadhus” skrevet af den danske kunsthistoriker Francis Beckett tilbage i 1908. Det er dog en meget problematisk kilde.

For selvom den er skrevet i anledningen af rådhusets åbning, så er det vigtig at have i mente at Beckett var kunsthistoriker. Han ser derfor anderledes på fakta og bogen er nok mere en anmeldelse af huset frem for en faktabog. Arkitekten Martin Nyrop skrev endda et brev til Beckett, hvori han kritiserede bogen.

Bogen er over 100 år gammel og hver eneste gang nogen skal skrive noget som helst om husets historie, så er det Francis Becketts bog, der bliver anvendt som kildemateriale.

Det er derfor på tide at få de rigtige historier ud. 

Tilbage Til Fortiden har i samarbejde med en rådhusbetjenten Kristoffer produceret en podcast, som skal slå et slag for husets historie. For gennem 100 år er det en fortælling, der er blevet forsømt.

Tag med på en tidsrejse og giv dig hen til den fortryllende fortælling om en bygning, der betragtes, som nationalromantikkens hovedværk.

Mens fortællingen folder sig ud følger vi rådhusbetjentens kamp for at bevare husets historie. I knap 25 år har Kristoffer været rådhusbetjent og han er den eneste, der kan fortælle historien. For der er tale om en bygning, som er røget i glemmebogen – men som nu bliver vækket til live.

Det er en helt vanvittig fortælling, som rådhusbetjenten har gemt på i flere år. Men nu er han klar til at slå et slag for at få den glemte fortælling om Københavns Rådhus ud.

Foto: Rådhusbetjent Kristoffer i festsalen – kreditering: Anne-Sophie Gro Hansen

Du kan lige nu lytte til de første to episoder af podcasten “Rådhusbetjenten” på Spotify, Apple Music og Google.

Podcastudgivelsen er ikke lavet i samarbejde med rådhuset, Københavns kommune, eller andre institutioner. Den er udelukkende udgivet selvstændigt i samarbejde med rådhusbetjenten Kristoffer.

Jeg håber I har lyst til at lytte med og tage med på en rejse tilbage til fortiden.