Den sidste Godfather – er Guldalderen for Godfathers forbi?

Mafiaen lever i bedste velgående og er en af de store magter, som har monopol på narkohandlen verden over. Efter 30 år på flugt er den berygtede italienske mafiaboss Matteo Messina Denaro, blevet fanget. Han betragtes som værende mafiaens sidste gudfar – og med Denaro bag tremmer, er guldalderen for Godfathers forbi?

Af Regitze Jørgensdatter Viborg

I 1992 sidder en 30-årig fyr bag rattet i en Porsche. Han er velklædt i Versace, silketørklæde om halsen og det ene håndled bærer et Rolexur. Ved første øjekast er der ikke en finger at sætte på hverken Porschen eller hans tykke brilleglas. Og dog. Fremtrædende ridser i lakken bevidner om lig i lasten. For udover at være en womanizer med en forkærlighed for biler, så er han også Godfather til en af de mest magtfulde mafiagrupper i verden.

Øjeblikke før var han i rum med sin rival Vincenzo Milazzo, som han dræbte. Efterfølgende vendte han sin opmærksomhed mod rivalens gravide kæreste, som han kvalte uden at blinke. Han er alt andet end en amatør. Nok snarere en koldblodig alfahan, der allerede skød med skarpt, da han var 14.

Denaros rival Vincenzo Milazzo, som han myrdede. – tp.24.it

Tilbage på førersædet putter han nye patroner i pistolen, mens han får han øje på sig selv i bakspejlet og de coke-rester, der hviler i det ene næsebor. Pistolen lægges i handskerummet og coke-resterne tørres væk med silketørklædet, som han stopper ned i brystlommen, der i forvejen er proppet med store sedler lira.

Vores forestilling om den velklædte Versace-signore krakeleres af sit rygte. Som en steppebrand af sladderhanke rygtes det, at han er på flugt. Han sætter motoren i gang. Snøfter de sidste pulverrester op i næsen og kører væk i Porschen langs den sicilianske kyst i retningen mod Trapianiprovisen.

Året efter blev 3 bomber detoneret synkront i byerne Rom, Milano og Firenze. Alle spor førte tilbage til den samme Godfather. Med lig i lasten er hans rygte lige så modbydeligt, magtfuld og hensynsløs som de romerske kejsere, hvad angår nogle af de mest brutale mord i nyere historie. Dette var sidste gange man hørte noget fra den koldblodige mafiaboss Matteo Messina Denaro.

Indtil nu.

Kunne fylde en hel kirkegård

Foto: Denaro var på toppen af ​​Italiens mest eftersøgte flygtningeliste. – ZUMAPRESS.com

I 3 årtier har han været på Interpols top 10 over de mest eftersøgte personer i Europa.

Selvom han var gået under jorden, så kunne han stadig ‘prale’ af sine ugerninger. Han sagde bl.a. at han snildt kunne fylde en kirkegård op med alle de lig han har på samvittigheden. En samvittighed, der nu kommer til at stå skoleret, eftersom den nu 60-årige Matteo Messina Denaro for nyligt blev anholdt. 

Overblik over mafiabossens værste sager:

Drab på dommere

Denaro er eftersøgt for bilbombemordet på anti-mafiadommeren Giovanni Falcone i Palermo. – ASSOCIERET PRESSE

Tilbage i 1992 stod han bag drabene på dommerne Paolo Borsellino og Giovanni Falcone. Særligt er Giovanni Falcone en vigtig brik i mafiaens historie, for Falcone var en af de største forkæmpere for få opløst den italienske mafia. Hvorfor han var et oplagt mål for mafiaen. Falcone bliver sammen med sin hustru og tre livvagter sprunget i luften af en bilbombe. Denero dømmes på livstid ‘in absentia’ – altså det betyder han ikke var tilstede, da dommen faldt. 

Bombekampagner mod kirker, monumenter og museer

1993: efter at han og hans Cosa Nostra-mandskab bombede flere steder i Italien, drog han på flugt. Fotoet viser en af bilbomberne nær Milanos Galleria d’Arte Moderna. – Wikipedia

I 1993 havde han også en finger med i spillet, hvad angår adskillige bombeattentater i Italiens 3 største byer; Rom, Firenze og Milano. Disse bombeattentater kostede 10 menneskeliv og 93 sårede. Disse såkaldte ‘bombekampagner’ var rettet mod kirker, monumenter og museer over hele Italien. Formålet med disse attentater var mafiaens måde at sige: “Vi er så magtfulde. Vi kan få hvem som helst hvor som helst”.

Disse modbydelige aktioner, som mafien udførte i 90’erne, udløste national forargelse og tvang politikere til at handle, indførte bølger af anti-mafia-love og foretog hundredvis af arrestationer.

11-årig smidt i syrebad 

Foto: BSHS.it

Denaro stod bag kidnapningen af en 11-årig dreng, Giuseppe Di Matteo. Dette er nok den mest modbydelige af alle hans ugerninger. Kidnapningen blev foretaget for at forhindre drengens far i at afgive vidneforklaring mod den sicilianske mafia. Drengen blev holdt fanget i hele to år, før han til sidst blev kvalt og hans krop opløst i syre.

Gav inspiration til filmen ‘The Godfather’

Som følge af de overståede sager, er det helt ubegribeligt, at dette nogensinde har fundet sted i virkeligheden. Det lugter langt væk af fiktion. Og dog. For de fleste gange er virkeligheden vildere, end fiktion. Den mafia-famile, som Denaro var med i hedder Cosa Nostra – der betyder ‘vores sag’. Det er eftersigende den mafia-familie, som gav inspiration til filmen ‘The Godfather’ (1972), som Francis Ford Coppola instruerede. Det er dog vigtigt at skelne mellem fiktion og fakta – for i Godfather-filmene, bliver mafiaen bliver stærkt romantiseret.

Foto: Still fra filmen ‘The Godfather'(1972), som er løst baseret på den italienske mafia. Rent faktisk bliver ordet ‘mafia’ slet ikke nævnt i filmen. For under optagelserne blev filmholdet intimideret af mafiaen, der ville have produktionen skulle lukke ned. Men de kom til en aftalte om at de kunne fortsætte på den betingelse af, at ordene ‘mafia’ og ‘cosa nostra’ blev udeladt. – Paramount Pictures.

Vil anholdelsen komme til at have betydning for mafiaens fremtid?

Anholdelsen er en symbolsk sejr i Italien, men mange eksperter er dog i tvivl om hvorvidt det vil være med til at indskrænke mafiaens magt. For der er sket meget siden han var en aktiv mafiaboss og tiderne har ændret sig. Tilbage i 70’erne havde hans gruppe Cosa Nostra en magtfuld position i gadebilledet. Den centrale gevinst i anholdelsen er dog, at man mener at han var den sidste “hemmlighedsvogter” i Cosa Nostra, hvorfor han derved ligger inde med oplysninger om, hvem der bl.a. stod bag de drabelige aktioner.

Aviserne efter anholdelsen af Denaro – Getty Images.

Mafiaen kan i princippet slippe afsted med hvad som helst. Som fx. Denero, der gennem 30 år har levet uden for radaren. Han har kunne bevæge sig frit rundt i Italien og bl.a. rejst mange gange til Grækenland. At det overhovedet kunne lade sig gøre leder hen på at han har fået hjælp fra systemet og politiet. Denaro opholdte sig det meste af tiden i den vestlige del af Sicilien, da det er hans mafia-territorium. Fordi en mafiaboss er kun beskyttet, når han er på sit territorium.

Er guldalderen for Godfathers forbi?

Mafiastrukturen er, som alt andet i vores historie, konstant i forandring. Med årene bliver de originale mafia-grupper svækket og når magten under dem vakler, så genopfinder de dem selv og indgår forlig med andre grupper. Mafiaens magt skal man dog ikke tvivle på – og heller ikke i vores i tid. Men guldalderen for Godfathers er forældet. For bare få årtier siden var de nærmest superstjerner – nok snarere superskurke. De havde store palæer, kørte i dyre biler og man vidste, hvem de var. I dag går de store bosser dog mere stille med dørene.

For vores verdensbillede har ændret sig. Den organiserede kriminalitet er også at finde online. Med cyberkrig, klimakriser, og mere overvågning kan én Godfather ikke så alene længere – og især ikke på eget territorium.

Foto: Italiensk politi holder folkemængde tilbage i 2010. De tvar i forbindelse med anholdelsen af en af de store chefer hos mafia-klanen ‘Ndrangheta. Denne klan er eftersigende den mest magtfulde fortiden i Italien – AP.

I dag er det gruppen ‘Ndrangheta, som de sidste 20 år har været de mest dominerende, når det kommer til narkohandlen i Europa. En narkoring, som nok ikke blive brudt foreløbig, for den at kan prale af et så stort overskud, at mafiaen i en årrække har kunne tage æren for hele 7% af Italiens BNP og dermed sove trygt om natten – og under siestaen. Men det er en helt anden historie.

Kilder:

Bornholms Tidende: Anholdelse af italiensk mafiaboss er symbolsk sejr ifølge ekspert”, tidende.dk (16/01-2023)

BBC News: “Italy’s most-wanted Mafia boss Matteo Messina Denaro arrested in Sicily”, (16/01-2023)

CNN: “Mafia boss Matteo Messina Denaro, Italy’s most wanted man, arrested in Sicily”, edition.cnn.com (16/01-2023)

Den store danske: mafia, Lex.dk (22/01-2014)

The Guardian: “Sicilians dare to believe: the mafia’s cruel reign is over”, theguardian.com (22/09-2019)

New York Post: The secret life of mafia boss who spent 30 years on the lam as Italy’s No.1 fugitiveny.post.com (16/01-2023)

Verdens Gang, VG: Italias mest ettersøkte mafiasjef Matteo Messina Denaro er pågrepet – VG, VG.no (16/01-2023)

The Free Library: ​​MAFIA INC; He’s a Porsche-driving womaniser who boasts of killing 50 people..he’s been a fugitive for 20 years
Transparency International:“CORRUPTION PERCEPTIONS INDEX 2021”, transparency.org (Fra 2021)