Derfor var åbningen af den første McDonald’s i Sovjetunionen historisk

På Pusjkin-pladsen i Moskva åbnede McDonald’s deres første resturant i Sovjetunionen tilbage i 1990. Det var ganske særligt, for det amerikanske madeventyr bag jerntæppet blev i manges øjne et symbol på et nyt håb.

Af Regitze Jørgensdatter Viborg

På åbningsdagen stod 38.000 russere i kø i timevis for at få en bid af en verden, der lå langt væk fra deres hverdag. De var dog vant til køkultur for historien beretter om, at russerene til tider stod i kø i timer, hvis ikke dage, for at få deres månedlige rationer til bl.a. te og sukker. Åbningen var historisk i selv selv. Det var året efter murens fald og året efter åbningen kollapsede Sovjetunionen.

“… som at spise selve Amerika”

For det var for mange russere deres første møde med den amerikanske kultur og dermed også kapitalismen. En af de fremmødte fortæller, at hun husker det som at hun spiste selve Amerika.

Foto: Det var for mange historisk og mange husker stadig første gang de satte tænderne i en hamburger. Kilde: boredpanda.com

Det var ren magi for mange, for gennem historien har der været perioder med mangel på mad. Men denne nye restaurant var helt magisk, for den løb aldrig tør for mad.

Verdens største McDonald’s

Den første restaurant var enorm. Der var mere end 700 pladser inde og ude kunne der sidde 200, hvilket gjorde den til den største McDonald’s i verden. Det blev derfor også en stor attraktion i Moskva.

Foto: Dengang i 1990 var dette verdens største McDonald’s – Kilde: boredpanda.com

Det var også et attraktivt job for mange. De havde indrykket ét jobopslag i en avis, hvor de fik 30.000 ansøgere og godt 600 blev valgt.

Kriteriet for et job var at man skulle kunne smile otte timer i træk. For blandt caféerne i Moskva var tjenerne ikke særlig venlige eller generelt imødekommende. For et smil var ikke en del af deres kultur. Det var noget, som man kun gjorde derhjemme og slet ikke i offentligheden.

Burger-eventyret var dog ikke så fortryllende igen. I starten var der et stort underskud og et måltid kostede mere end en halv dagsløn.

Foto: Cheferne bag, med de smilende nyansatte i baggrunden. Kilde: boredpanda.com

OL i Canada startede drømmen

Idéen om en McDonalds i Sovjetunionen blev plantet tilbage i 1976, under OL i Montreal. Den administrerende direktør for McDonald’s Canada havde inviteret en gruppe sovjetiske repræsentanter til en McDonalds, hvor de roste maden og effektiviteten.

Foto: De olympiske lege blev i 1976 afholdt i Montreal – Vice.com

De blev inspireret til, hvad de skulle servere for turisterne, når de selv skulle afholde OL i 1980. Deres vision at lange hamburgere og fritter over disken i Sovjet blev dog droppet, da USA boykotter legene i 1980 på baggrund af den sovjetiske invasion af Afghanistan.

Foto: Sovjetunionen invaderede Afghanistan i 1979-1989. Bare ét halvt år inde i deres invasion var der mere end 80.000 sovjetiske soldater i Afghanistan. Kilde: Militär Historia © Getty images/all over press

Gorbatjovs nye reformer banede vejen

Årene passerede og efter hundredvis af timers forhandlinger godkender Sovjetunionen i 1988, at McDonald’s kunne drive virksomhed på sovjetisk territorium.

Det kom ifølge af nogle markedsreformer, der var i stil med Vesten. Denne politik var noget som kom med den sovjetiske leder Mikhail Gorbatjov (1931–2022) under en omstrukturering, der skulle åbne det sovjetiske samfund op og dermed lappe hullerne i unionens økonomi. Det blev påbegyndt i 1988, da han i en tale i FN fortæller at han ønsker at se en ende på Den kolde krig og dermed også med et håb om et ny retning for et geopolitisk samarbejde.

Foto – fra venstre: Vicepræsident George W. Bush, Præsident Ronald Reagan, Mikhail Gorbatjov. De tre herre fotograferet, da Mikhail Gorbatjov besøger FN i New York for at holde en tale tilbage i 1988 – White House Photographic Collection.

Hvad sker der med McDonald’s efter krigen i Ukraine?

McDonald’s trak sig dog ud af Rusland sidste år, som følge af de omfattende sanktioner i kølvandet på Putins invasion af Ukraine. Men bare tre dage senere meldte en russiske forretningsmand ud, at han ville opkøbe samtlige 850 restauranter i Rusland.

Den ikoniske gyldne måge blev skiftet ud med med to pomfritter og en burger, der sammen udgør bogstavet ‘M’, med grøn baggrund. Dertil har kæden fået nyt navn, der på dansk kan oversættes til ‘Lækkert og intet andet’ eller ‘Velsmagende & Punktum’.

Fotos: Det ikoniske logo skiftes ud i kølvandet på krigen i Ukraine. Kilde: New York Post.

Den berømte plads, hvor den første restaurant lå, er opkaldt efter Aleksandr Pusjkin (1799–1837). Han anses for at være grundlæggeren af russisk litteratur og ligesom at McDonald’s lærte russerne at smile, så lærte Pusjkin de hårdhudet russere at udtrykke kærlighed gennem prosa. Men det er en helt anden historie.

Kilder:

David Trads: “Vesten forsømte at vinde Rusland over i 1990’erne”, altinget.dk (10/04-2022)

Mikkel Holmgaard Winding: “Russisk udgave af McDonald’s gør klar til åbning med nyt logo”, finans.dk (11/06-2022)

Charles Maynes: “McDonald’s Marks 30 Years in Russia”, voanews.com (01/02-2020)

Bridge to Moscow: “Moscow MacDonalds”, bridgetomoscow.com

Rokas Laurinavičius: “The First McDonald’s In Moscow Opened In 1990, And These 27 Pics Show How Insane It All Was”, boredpanda.com