Verden gik i stå, da nyheden om mordet på den 39-årige Martin Luther King Jr. slap ud. Mordet på frontfiguren for den amerikanske borgerrettighedsbevægelse blev dog aldrig ikke helt opklaret, mener nogen.

Af Regitze Jørgensdatter

Foto: Martin Luther King Jr. under en tale i Washington D.C. (1960) TNS

Martin Luther King Jr. blev myrdet den 4. april 1968. King blev skudt af en snigskytte, mens han stod ude på en balkon på Lorraine Motel i Memphis, Tennessee.

Foto: Pressekonference omkring mordet, på det motel, hvor Martin Luther King Jr. blev myrdet. / Steve Schapiro

Han var i byen for at forberede en demonstration den efterfølgende dag, som skulle støtte de strejkende afroamerikanske renovationsarbejdere. 

Manden, der blev dømt for mordet, hed James Earl Ray. Ray havde året forinden flygtet fra et fængsel i Missouri og var derfor på flugt.

Mug shot af James Earl Ray, som angiveligt myrdede Martin Luther King Jr. (Dette er dog et mug shot fra 1955) – Foto: Public Domain.

Han havde samme aften som mordet lejet et værelse i nærheden af det Motel King boede på. Ray nåede at være på flugt fra politiet i to måneder, indtil han blev pågrebet i Heathrow lufthavn i London. Han fik en dom på 99 år. 

Nyheden om hans død udløste en vrede, der spredte sig tværs over USA som en steppebrand. Hundredvis af amerikanske byer blev ofre for denne vrede, som kom til udtryk gennem voldelige optøjer, hærværk og mere end 40 blev myrdet. 

Foto: Hulton Archive / Getty Images / Universal Images Group

Ved Kings begravelse blev der afspillet en lydoptagelse, der var indspillet af ham selv. I optagelsen fortæller han om, hvordan han gerne ville huskes, når han en dag ikke var her mere: 

 “I’d like somebody to mention that day that Martin Luther King, Jr., tried to give his life serving others”

Martin Luther Kings Jr.’s begravelse, 9/4, 1968 – Foto: Mary og Dan Solomon, National Gallery of Art.

Siden mordet har der været spekulationer omkring, hvem der myrdede King. For der har floreret nogle historier om, at ham der blev dømt, ikke gjorde det. Selv to af Kings børn Dexter og Martin III er begge overbeviste om, at Ray var uskyldig. For der var ikke noget tydeligt motiv, som kunne bevise, at han skulle være gerningsmanden. 

Historierne går bl.a. på, at den daværende chef i FBI, J. Edgar Hoover, havde en finger med i spillet, men det er en helt anden historie. 

Martin Luther King, Jr. med sin kone Coretta, og to af børnene; Yolanda, Martin Luther III, i deres hjem i Montgomery, Alabama.
Foto: DONALD UHRBROCK,THE LIFE IMAGES COLLECTION/GETTY

Kildeliste: 

The Martin Luther King, Jr. Research and Education Institute: “Assassination of Martin Luther King, Jr.”, Stanford University (Set 04-04-2024)

Equal Justice Initiative: “On Apr 04,1968: Dr. Martin Luther King Jr. Assasinated”, (Set 04-04-2024)

Discover more from Tilbage Til Fortiden

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading